Autor: Irina Papuc

Parlamentarii s-au certat și au făcut atac la persoană astăzi în Legislativ în timpul dezbaterii subiectului legat pe protejarea datelor intelectuale ale marilor producători de medicamente pe un termen de opt ani. Deputați s-au împărțit în două tabere – cei care au rugat insistent să fie amânată examinarea proiectului de lege și cei care susțin exclusivitatea și venirea pe piață a medicamentelor originale, care sunt mult mai scumpe decât cele generice. După îndelungi certuri și luări de cuvânt, proiectul a fost adoptat în prima lectură.

Neînțelegerile au pornit între deputatul comunist Oleg Reidman și liberala Ana Guțu. Cea din urmă s-a pronunțat pentru introducerea exclusivității datelor „chiar și pentru 20 de ani”.

„Acum, moldovenii cumpără cretă ambalată, pentru că la noi majoritatea medicamentelor înregistrate sunt generice de proastă calitate. Din cauza aceasta sunt nevoiți să caute preparate de calitate din statele europene”, și-a argumentat poziția Guțu. Reidman nu a ezitat să vină cu o replică. „Noi toți știm de ce dumneavoastră aveți bani să vă cumpărați medicamente scumpe. Domnul Ghimpu vă dăruiește perle, dar oamenii simpli n-au de unde”, a răspuns acesta, care de altfel, a fost acuzat că „are alte interese, pentru că este implicat în businessul farmaceutic”.

  Pe 17 iulie, în Parlament, va câștiga balena. Cine pune pariu cu mine că va fi invers? 

„Carențe legislative”

În același timp, deputatul Oxana Domenti a vorbit despre faptul că Declarația de la Doha permite derogarea de la prevederile Acordului TRIPS+ în cazul în care sunt afectate interesele țării sau  dezvoltarea „flexibilităților”, în cazul statelor sărace.

După mai multe luări de cuvânt, în care deputații au încercat să-și convingă colegii să nu voteze proiectul, pentru că „face interesele giganților farmaceutici și va afecta grav Republica Moldova”, totuși proiectul a fost votat în prima lectură.  

Președintele comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie, Vladimir Hotineanu, a precizat că membrii comisiei susțin proiectul, chiar dacă există mai multe neclarități.

„Au parvenit mai multe avize și vreau să-l menționez pe cel al Comisiei juridice care atenționează asupra unor carențe de tehnică legislativă. În plus, nu a fost luat în considerație în totalitate avizul Ministerului Sănătății. Pentru a doua lectură vom avea foarte mult de lucru”, a adăugat Hotineanu.

Proiectul, care prevede modificarea mai multor acte legislative care va permite în final protecția datelor studiilor clinice a producătorilor de originale pe un termen de opt ani, a fost votat de majoritatea deputaților.

█  Acordul de Asociere cu UE, parafat la Vilnius, începutul sfârșitului „erei” medicamentelor generice. Republica Moldova va proteja drepturile marilor producători, iar aceasta va duce la scumpiri 

Medicamente originale, dar mai scumpe

Despre riscurile introducerii exclusivității datelor am atenționat de mai multe ori. Experții au vorbit în nenumărate rânduri că aceasta va cauza întârzierea apariției pe piață a medicamentelor generice care sunt cu mult mai ieftine decât cele originale. În plus, negocierile nu i-au adus Republicii Moldova garantarea unor condiții mai bune, întrucât există state, printre care și Ucraina, care au negociat condiții mai bune, adică reducerea termenului de exclusivitate.

Exclusivitatea, prevăzută în Acordul TRIPS+, înseamnă că producătorii de generice nu vor avea dreptul să reproducă originalul pe un termen de la cinci până la opt ani, pentru că nu vor avea voie să facă trimitere la studiile clinice ale acestora. Aceasta înseamnă că timp de opt ani în Moldova un medicament original va fi vândut fără ca un generic să poată fi înregistrat pe piața noastră.

Medicamentele generice le reproduc în totalitate pe cele originale, numai că sunt mult mai ieftine, pentru că nu sunt făcute studiile clinice, care costă cel mai scump, ci se fac trimitere la cele deja existente.

Pe 12 iulie 2007 Parlamentul European a emis o rezoluție prin care solicita: „Consiliul să îşi respecte angajamentele asumate în cadrul Declaraţiei de la Doha şi să limiteze mandatul acordat Comisiei astfel încât aceasta să nu negocieze dispoziţiile privind produsele farmaceutice din TRIPS-plus care afectează sănătatea publică sau accesul la medicamente, cum ar fi exclusivitatea datelor, prelungirile brevetelor şi limitarea motivelor pentru licenţele obligatorii, în cadrul negocierilor APE cu ţările ACP şi a altor acorduri bilaterale şi regionale viitoare cu ţările în curs de dezvoltare”.

 

Article relaționate:

Proiectul care protejează dreptul producătorilor de medicamente să vândă originale pe piața din Moldova timp de opt ani a ajuns în Parlament 

Preparatele antiretrovirale ar putea costa cu până la 30 de ori mai mult, dacă Moldova va semna acordul de proprietate intelectuală prevăzut în Acordul de Liber Schimb cu UE 

Alexandru Coman, directorul Agenției Medicamentului: „Nu putem încălca prevederile Acordului de Asociere, numai pentru că ceva ne costă în plus”