Autor: Virginia Dumitraș

Din luna iulie, toți medicii din Republica Moldova vor trebui să informeze imediat Procuratura despre cazurile în care persoanele au reclamat că au fost supuse torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

Un regulament în acest sens a fost elaborat la inițiativa Procuraturii Generale, fiind aprobat printr-un ordin interdepartamental, semnat de șase instituții, incluse în calitate de autorități responsabile de executarea acestuia. Printre acestea este şi Ministerul Sănătății, se anunță într-un comunicat al Procuraturii Generale.

 Supuse torturii și apoi internate în Psihiatrie. Victimele torturii nu-și pot face dreptate, pentru că în Moldova nu are cine să facă expertize psihologice 

Astfel, fiecare instituție medicală din țară va duce o evidență strictă a recepționării şi transmiterii plângerilor, declarațiilor sau altor informații despre pretinse fapte de tortură, urmând ca în cel mult 24 de ore să fie transmise procuraturii teritoriale sau specializate, în a cărei rază activează instituția.

În cazul în care prevederile regulamentului nu vor fi îndeplinite, medicii vor fi sancționați disciplinar, se mai menționează în același comunicat.

Documentul a fost elaborat în scopul asigurării implementării prevederilor Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților Fundamentale, a recomandărilor Comitetului Organizației Națiunilor Unite împotriva Torturii, Codului de procedură penală şi Codului de executare ale Republicii Moldova.

Același regulament este valabil și pentru polițiști, polițiștii de frontieră, carabinieri, angajații sistemului penitenciar, ai Centrului National Anticorupție și ai Serviciului Vamal.

Faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele „telefonului de încredere” al Procuraturii Generale (022) 27-94-57 sau 27-30-27.

 

  Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Toți doctorii din Moldova, testați la incoruptibilitate. Agenți sub acoperire vor verifica câtă slăbiciune au la bani. Medicii sunt dezgustați de idee