Redactor: Irina Papuc
Colegiul Medicilor din România înregistrează doar carențe la capitolul examinarea cazurilor de malpraxis. Statisticile din anii trecuți arată că nu s-a dat nici un verdict de malpraxis ci doar sancțiuni, ce conțin mustrare și avertismente. Presa românească scrie despre faptul că Colegiul este ineficient în stabilirea verdictului de malpraxis în condițiile în care oamenii care au avut de suferit trebuie să meargă să facă oricum o expertiză medico-legală, plătită din sursele proprii. Din această cauză mulți primesc decizia Colegiului ca ultimă instanță și refuză să meargă mai departe.
Un raport oficial din anul 2007 arată că Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România analizase 113 dosare, în care au fost implicați 135 de medici. Acestea s-au soldat cu nimic altceva decât niște măsuri prea insignifiante prejudiciului adus. Astfel, raportul arată că s-au aplicat două mustrări, șapte avertismente, patru voturi de blam, un avertisment cu recomandarea cursurilor de perfecționare, unui medic i s-a suspendat dreptul de practică pentru un an, iar altul a fost exclus din Colegiu.
Prima parte a anului 2008 – aceeași situație – 13 mustrări, două mustrări cu cursuri de perfecționare, opt avertismente, șase voturi de blam, cinci amenzi și suspendarea dreptului de practică pentru o perioadă de trei luni pentru un singur doctor. Nici un verdict de malpraxis și nicio decizie de plată a despăgubirilor.
Din 2008 și până acum situația nu s-a schimbat prea mult. De exemplu la Colegiul Medicilor din Timișoara au parvenit în ultimii doi ani 100 de plângeri. Nu s-a dat însă nici un verdict de malpraxis. Presa românească precizează că explicația lipsei verdictelor de malpraxis în județul Timiș, ca și în întreaga țară, e legată de legislația de profil. „Astfel, pentru a dovedi un caz de malpraxis, victima sau rudele acesteia trebuie să plătească expertiza necesară care e, de regulă, foarte scumpă. Practic, prin aceasta prevedere, pacienții săraci, care devin victime ale unor cazuri de malpraxis, au mâinile legate, pentru că efectiv nu își permit să plătească expertiza necesară dovedirii malpraxisului”, anunță Timpolis.ro.
În județul Dolj aceeași situație. Colegiul Medicilor de aici a înregistrat 17 dosare în 2012. Numai pe șase dintre acestea le-a soluționat. Nicio decizie însă n-a fost în favoarea pacienților – toți doctorii implicați au fost considerați nevinovați.
█ Articole relaționate:
CAMPANIE// Colegiul Medicilor din Moldova nu va putea examina cazurile de malpraxis