Autor: Virginia Dumitraș

Înarmați cu răbdare, absolvenți care au trecut cu brio de proba de Bacalaureat și vor să devină medici s-au îmbulzit astăzi la Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” ca să-și depună dosarul. Unii, de rând cu părinții s-au trezit și la 3 dimineață numai să reușească să fie primii la ușa instituției.

Sute de tineri s-au adunat astăzi în fața Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Unii se visează stomatologi, alții chirurgi sau pediatri. Și-au pregătit dosarele de câteva zile și speră să prindă un loc fără taxă.

Prima probă a fost însă cea de rezistență, mai ales pentru cei care așteptau la universitate la prânz, când termometrele arătau peste 30 de grade Celsius. Cei mai rezistenți stăteau în soare potolindu-și setea cu apă, alții așteptau la umbra în speranța că de la toamnă vor fi noua generație de viitori medici.

Aliona Banico este asistentă medicală la Bălți. Împreună cu bunica aștepta ca fiica ei să-și depună dosarul. „Ne-am trezit la 3 dimineață ca să ajungem la timp aici. De mica voia să devină medic și astăzi sper să reușească să-și depună dosarul. Ar fi bine să reușească fără taxă. Dacă va trebui să plătească pentru studii vom vedea ce vom face. Poate va studia la Bălți, acolo este colegiul de medicină”, spune Aliona Banico.

 Universitatea de Medicină anunță mai puține locuri pentru admiterea din acest an. „Nu contează ziua depunerii actelor, contează notele” 

Obadă Elena se împarte însă între două facultăți. Deși spune că de mică își dorește să devină medic, va depune dosarul și la facultatea de drept. „În principiu, vreau să fac medicină, dar văd la ce facultate voi intra fără taxă. Am o medie destul de bună – 9.19 - și am șanse să intru la buget”, susține tânăra. N-o sperie nici salariile mici pe care le primesc tinerii specialiști. „Sper că pe parcurs lucrurile se vor schimba, iar medicii vor primi salarii mai mari. În plus, sper că voi pleca la studii și peste hotare”, mai spune Elena.

„Îmi place creierul uman

Maria Bodnari spune că remunerarea medicilor depinde de specialitate, dar și de măiestria doctorului. „Îmi place corpul uman. Cred că este o structură aproape perfectă și mă fascinează. Cel mai mult îmi place creierul uman și cred că după 6 ani voi merge la chirurgie. În Republica Moldova dacă ești un specialist bun cred că ești respectat și foarte bine plătit. Totul depinde de tine. Dacă îți știi meseria și îți place ceea ce faci cred că le ai pe toate”, spune tânăra.  Absolventa și-a pregătit dosarul și pentru România și asta pentru că acolo se află fratele ei.

 Reguli noi pentru studenții străini la medicină. Vor plăti 50 de euro, dacă nu se vor prezenta la examen prima și a doua oară 

Perioada de admitere la facultate a început astăzi și va dura până pe 2 august. Doritorii pot depune dosarele, cu copia diplomei de bacalaureat, între orele 9.00 și 17.00. Viitorii studenți pot depune dosarul la trei facultăți, dar pot fi înmatriculați doar la una. Rezultatele prealabile vor fi anunțate pe 6 august. De pe 6 august până pe 9 august tinerii care vor fi admiși la facultate vor trebui să aducă diplomele de BAC originale, iar pe 13 august vor fi anunțate rezultatele finale ale admiterii.

În acest an, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” oferă absolvenților 700 de locuri, cu 50 de locuri mai puține decât în 2013. Dintre acestea 474 sunt locuri bugetare și 225 – cu taxă. 

 

  Articole relaționate:

Au fost publicate criteriile de selecție pentru rezidenții care vor să-și efectueze stagiul de practică în Israel. Cele mai principale- limba engleză, note mari și activități extracuriculare 

Medici rezidenți din Moldova vor putea face stagii la o clinică prestigioasă din Israel. Instituția le va da un salariu lunar de 3.000 de dolari