Redactor: Irina Papuc
Lipsa reglementărilor clare referitor la evitarea conflictului de interese într-o structură profesională poate genera situații imprevizibile. Un caz similar a avut loc în România atunci când patru medici anchetați pentru malpraxis și-au depus candidaturile pentru a face parte din forul de judecată al Colegiului Medicilor.
În lipsa unor reglementări clare care să explice cine are dreptul să stabilească existența sau lipsa unui caz de malpraxis, ce obligații, responsabilități și drepturi are, se poate ajunge la o situație paradoxală când doctori cu integritatea pătată pot ajunge să decidă soarta altui lucrător medical. Este și cazul a patru doctori din România care erau anchetați în 2011 pentru neglijență în serviciu, după ce o adolescență a murit în spital la puțin timp după ce i s-a făcut o injecție. Aceștia au decis să candideze pentru obținerea statutului de membru al forului de judecată al medicilor din cadrul Colegiului. Presa românească a comparat cei patru doctori cu „lupii care vor să fie paznici la oi”. Aceștia s-au apărat spunând că nu există o decizie a urmării penale, respectiv ar putea face parte din acest for fără mari probleme.
Gheorghe Neata, Rodica Darnu, Gheorghe Stanciu si Constantin Palivan au devenit subiecții unei urmăriri penale în 2011 după o adolescentă a decedat la Spitalul din Târgu-Jiu la puțin timp după ce i s-a făcut o injecție. Rezultatul expertizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” a confirmat faptul că ea decedat ca urmare a șocului anafilactic produs după administrarea injecției cu ampicilină. Cadrele medicale s-au apărat și au spus că i-au făcut testul alergologic înainte de a-i administra medicamentul.
Presa românească a mai scris și despre alți medici care arau anchetați în alt caz de malpraxis și care aveau intenția de a deveni membri ai forului. Nu este clar dacă candidaturile celor patru au fost acceptate, întrucât nu există date publice ale membrilor acestei comisii. Există în informații despre doi dintre ei. Gheroghe Stanciu, șeful secției ORL din spitalul Târgu – Jiu mai lucrează și acum. El a povestit jurnaliștilor că este expus riscurilor de malpraxis „de dimineața până seara” din cauza utilajului învechit. În schimb, Constantin Pelivan, fost director al instituției medicale unde a decedat tânăra, și-a dat demisia la scurt timp după incident.
█ Articole relaționate:
CAMPANIE// De ce Colegiul Medicilor din România nu a dat niciun verdict de malpraxis
CAMPANIE// Colegiul Medicilor din Moldova nu va putea examina cazurile de malpraxis