Autor: Sorina David

Astăzi, dar și în următoarele zile, meteorologii au anunțat caniculă. Potrivit Serviciului Hidrometeorlogic de Stat, în timpul zilei, mercurul din termometre va ajunge chiar și până la 35 de grade. Medicii atenționează că astfel de teperaturi pot afecta în mod serios chiar și persoanele sănătoase. Totuși, mai vulnerabile sunt persoanele bolnave, care riscă chiar să decedeze în caz că nu respectă recomandările doctorilor.

Cei mai vulnerabili, pe timp de caniculă, sunt persoanele cu probleme cardiace. Medicii spun că în cazul acestora, căldura poate genera infarct miocardic, angină pectorală, crize cardiace, iar starea persoanelor ce suferă de insuficiență cardiacă se agravează foarte mult.

„Sporește foarte mult incidența crizelor cardiace. În astfel de zile, crește și numărul persoanelor care suferă un infarct miocardic. Asta pentru că nu respectă nici cele mai simple reguli, precum să nu iasă din casă pe timp de căldură, să consume apă multă, fructe, și deloc alcool și cafea”, a declarat Alexandru Carauș, medic cardiolog, vicedirectorul Institutului de Cardiologie.

Potrivit acestuia, chiar și cea mai mică cantitate de alcool poate crește semnificativ tensiunea arterială, care se manifestă prin dureri de cap severe, transpirație ambundentă, amețeli și slăbiciuni. Medicul mai spune că, de cele mai multe ori, temperaturile ridicate pot genera angină pectorală, o maladie care se manifestă prin senzația de sufocare și dureri ascuțite în umărul stâng. De obicei, crizele de angină se intensifică din cauza unui efort fizic, exces de mâncare, fumat, dar și din cauza temperaturilor caniculare.

 Un copil uitat într-o mașina lăsata în soare poate muri în interval de 30 până la 60 de minute 

Pentru a evita accesele maladiilor cardiace și crizele de tensiune arterială, cardiologii recomandă ca între orele 10-18 să nu ieșiți din casă, pentru că chiar dacă stați la umbră căldura dăunează sănătății. Dacă totuși se întâmplă să ieșiți din casă sau din oficiu, este recomandat ca să purtați haine lejere și deschise la culoare. Capul trebuie să fie mereu acoperit cu un chipiu sau o pălărie de culoare deschisă, iar sticla de apă nu trebuie să lipsească din geanta dumneavoastră.

„Pe timp de căldură oamenii transpiră foarte mult, iar odată cu transpirația din organism se elimină și electroliții, substanțe precum sodiu, care sunt necesare organismului. Aceste pierderi trebuie recompensate, prin consumul a cel puțin trei litri de apă pe zi. De asemenea, efortul fizic nu este contraindicat pe timp de căldură. Doar seara este bine de făcut plimbări la aer liber”, a mai adăugat cardiologul Carauș.

Nu doar cardiacii sunt afectați de canicula de afară, dar și femeile gravide, copiii și bătrânii. Dacă persoanele relativ sănătoase suportă mai bine căldura, în cazul categoriilor de persoane menționate mai sus căldura poate să genereze probleme serioase de sănătate.

„Gravidelor li se recomandă să stea numai acasă pe timp de caniculă, în special cele care sunt în ultimele săptămâni, pentru că se întâmplă destul de des ca acestea să leșine din cauza căldurii. Se știe că femeile gravide sunt mai slăbite, pentru din organismul lor se alimentează și fătul. Ele trebuie să consume foarte multă apă, fructe, pentru ca să asimileze nutrienți necesari atât copiilor, dar și organismului lor”, afirmă Stela, Cumpănă, medic pediatru.

 Băiatul care trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, pentru că are cristale în ochi. Boala îi poate curma viața 

Căldura are același efect în cazul copiilor. Dacă nu acoperă capul și stau prea mult la temperaturi ridicate, aceștia pot să se deshidrateze și să facă insolație.

„Chiar recent am avut un copil care a făcut insolație și a leșinat. E complicat cu copii, dar mamele trebuie să-i învețe să bea multă apă, pentru că ei sunt energici și transpiră mult, iar odată cu transpirația organismul eliberează și substanțe necesare organismului”, mai adaugă pediatrul Cumpănă.

În cazul bătrânilor, în afară de complicațiile generate de problemele de sănătate pe care le mai au, căldura crește riscul de trombolii, susțin medicii.

„Aceștia și așa au probleme cu coagularea sângelui, iar deshidratarea, generată de căldură, poate provoca trombolii. Deseori bătrânii mai au probleme de sănătate, precum afecțiuni cardiologiece, hipertensiune, diabet și altele. Este important ca să țină cont de recomandările medicilor, pentru a evita complicațiile”, a explicat Lidia Cvașniți, medic de familie. 

Potrivit meteorologilor, codul galben de caniculă va fi valabil până pe data de 5 august. 

 

 Articole relaționate:

Probleme de sănătate care pot apărea în vacanță

Cardiacii trebuie să evite soarele. Cum să ne protejăm de caniculă 

Ce alimente e bine să consumăm pe timp de caniculă