Redactor: Viorica Obreja

Simptomele alergiilor alimentare au nevoie de o abordare specială în momentul în care mamele încep să-și hrănească bebelușii cu alte produse, decât laptele matern. Cu toate acestea, de foarte multe ori mamele comit o greșeală gravă: pentru că le e frică de alergii, încep să includă în alimentația copiilor prea târziu produse noi. De aceea, uneori, acest lucru duce la un deficit mai mare de substanțe esențiale pentru organismul micuțului.

Includerea primelor alimente în regimul copiilor reprezintă o etapă importantă pentru viața micuțului, mai ales dacă se observă că acesta este alergic la unele produse. De aceea, înainte să-l hrăniți cu mâncare suplimentară laptelui matern, trebuie obligatoriu să consultați medicul pediatru sau alergolog.

Cum și când începem să alimentăm bebelușul?

• În cazul copiilor predispuși la alergii, alimentația complementară trebuie începută mai târziu, decât în cazul majorității bebelușilor.

• E bine să începeți să hrăniți bebelușul cu produse ce conțin un singur component, pentru că astfel puteți să-i monitorizați reacțiile la noile feluri de mâncare. Produsele cu un singur component reprezintă terciurile fără lapte și zahăr, care conțin un singur fel de cereale. De asemenea, piureurile și sucurile ce au în componența lor un singur fel de fructe sau legume.

• Includerea alimentației complementare trebuie să se facă treptat, începând cu 1/4-1/2 de linguriță. În caz de intoleranță, excludeți temporar produsul și reveniți la el peste câteva zile.

• Fiecare produs alimentar trebuie oferit copilului între 5-7 zile, ulterior să treceți la alt produs.

• Este bine să hrăniți copilul cu lingurița, dimineața și în timpul zilei, astfel încât să puteți observa cum reacționează organismul micuțului la un produs sau altul.

• Se recomandă să țineți un „jurnal alimentar” în care să vă faceți notițe despre produsele incluse în alimentație și reacțiile la ele. Acest lucru vă va permite în viitor să determinați raționul alimentar al copilului și să excludeți produsele care-i provoacă alergie.

Alegem produsele:

Pentru tratarea alergiei alimentare, în primul an de viață e bine să evitați variația prea mare de produse.

Produsele cu cel mai mic grad de alergeni

Pere, dovlecei, conopidă, mere de culoare verde, prune, terci de orez, de hriscă, carne de curcan.

Produsele cu cel înalt grad de alergeni

Lapte de vacă, ouă, pește, nuci, soia, grâu, miere, citrice, ciocolată, căpșune, roșii.

Perioada ideală pentru includerea alimentelor suplimentare laptelui matern

Piureurile din fructe și legume sunt incluse primele în alimentația copiilor. Ele sunt asimilate ușor de organism și sunt o sursă bogată de vitamine și nutrienți. Primul aliment care se recomandă să fie inclus în alimentația bebelușului este piureul dintr-un singur produs. Acest lucru vă va permite să vedeți reacțiile alergice ale micuțului la diverse produse.

Terciul – cel mai bun aliment împotriva alergiilor

Includerea alimentației suplimentare în meniul copiilor predispuși la alergii alimentare reprezintă o adevărată provocare. Produsul trebuie să fie cu un nivel redus de alergen, fără lapte, care nu conține soia sau gluten (proteine ​​vegetale care pot provoca alergii).

Excluderea din alimentația copiilor a cerealelor și laptelui pot provoca un deficit de vitamine și minerale esențiale. Soluția poate fi găsită însă în combinația de ingrediente în produsele alimentare cu nivel scăzut de alergen.

Alergia alimentară este una dintre cele mai răspândite maladii printre copii. De aceea, este nevoie de multă atenție atunci când alegeți produsele pe care doriți să le includeți în alimentația bebelușului.