Autor: Irina Papuc

Deși ar putea în scurt timp să fie nevoiți să se asigure obligatoriu în caz de malpraxis, mulți doctori din Moldova știu prea puține despre ce trebuie să conțină o poliță de asigurări de malpraxis și de ce riscuri ar trebui să se asigure mai întâi. Unii manageri de spitale nici nu iau în calcul posibilitatea de asigurare a instituției în mod separat și resping din start ideea, din lipsa de bani.

Proiectul Legii Ocrotirii Sănătății prevede că medicii din Moldova trebuie să se asigure obligatoriu de malpraxis. Cu toate acestea, doctorii încă nu știu prea multe despre ceea ce înseamnă asigurările de malpraxis și la ce ar trebui să atragă atenția atunci când încheie un contract cu o companie de asigurări. Dovadă este faptul că mulți lucrători medicali nu au ideea de ce riscuri ar trebui să se asigure.

„Noi am încheiat deja contracte de asigurări și doctorii, și instituția, pentru că există situații când acestea răspund diferit. Contractul prevede totul, nu pot să vă spun acum exact ce riscuri acoperă”, spune vicedirectorul Spitalului Clinic de Traumatologie, Andrei Cușinschi. Totuși, medicul este sigur că compania va proteja doctorii în activitatea lor, lucru ce li se pare ireal altora.

„Știți, multe lucruri în Moldova se fac în afara legii, de aceea n-as putea să spun cât de protejați vor fi doctorii. Ar trebui să analizez foarte bine ofertele”, a răspuns precaut medicul oncolog, Ion Vozian.

Managerii de spitale nu știu ce riscuri ar trebi să prevadă un contract de încheiere a asigurării, dar problema cea mare li se pare agravarea stării sănătății, din cauza pacienților și care, destul de des, este pusă pe seama doctorilor.

„Se întâmplă multe situații neplăcute. Iată vă dau un exemplu. Pacientul vine la spital cu maladia deja agravată, iar doctorul nu mai are multe șanse să-l salveze. Cu toate acestea toată vina rămâne pe el. Este incorect și ne-am dori ca aceste situații să fie clarificate”, este de părere Lidia Hanganu, directoarea Spitalului din Ialoveni. Ea nu crede că instituția se va asigura, deși proiectul de Lege explică clar responsabilitățile și condițiile în care în caz de malpraxis răspunde instituția, și nu doctorul.

  CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri

Una vor pacienții, altele sunt posibilitățile

„Nu există asigurări pentru instituții, noi nici n-avem bani pentru așa ceva, nu există fonduri prevăzute. Doctorii se vor asigura și gata”, a adăugat ea.

Unii medici deja consacrați și siguri pe cunoștințele lor spun că singura dorință a lor este să fie prevăzute clar obligațiile doctorilor și a instituțiilor medicale, astfel ca fiecare să răspundă în funcție de acestea. În plus, o problemă este că oamenii confundă indicatorii de rezultat cu cei de proces, din care motiv sunt șantajați cu judecata.

„Am avut două cazuri când am fost șantajat cu judecata. În unul din cazuri pacientul a fost operat de altcineva, iar eu efectuând o altă operație m-am ciocnit de faptul că acesta suportase atunci o infecție. Nu era vina mea, dar rudele au considerat că eu trebuia să-l fac sănătos. În alt caz, rudele unui pacient care a decedat la un an după intervenție mi-au reproșat că nu i-am acordat tratamentul necesar. 

El avea cancer, eu le-am spus că nu pot să-l fac perfect sănătos, pot doar să-i înlătur tumoarea. Ei nu doreau să accepte că era totuși vorba de cancer”, explică neurochirurgul Grigore Zapuhlîh. În plus, el afirmă că și-ar dori ca legea să stipuleze clar când poartă răspundere instituția medicală și când medicul, în caz contrar toate acuzațiile cad pe seama doctorilor.

   Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri 

Riscuri pe care ar trebui să le asigure o companie de asigurări

România s-a confruntat în ultimii ani cu un blocaj în sistemul de asigurări, și asta pentru că legea era imperfectă. Devenind obligatorie prin lege, polița de asigurare de malpraxis era procurată la cel mai mic pachet, astfel ca să plătească mai puțin. Astfel, cazurile de malpraxis produse nu intrau în pachetul de asigurări, iar medicii nu aveau acoperire pentru toate tipurile de despăgubiri solicitate de pacienți.

Este important să se atragă atenția la riscurile asigurate incluse în poliță pentru instituțiile medicale. Acestea ar trebui să fie următoarele :

  • prejudiciul soldat din dotarea insuficientă a instituției medicale cu utilaj, consumabile
  • prejudiciul cauzat din activitatea managerială
  • prejudiciul cauzat neintenționat prin nerespectarea standardelor de asistență medicală, imprudență sau ignoranță, din nerespectarea protocoalelor clinice, ghidurilor și altor acte normative, care includ invalidizarea sau decesul
  • prejudiciul cauzat neintenționat în rezultatul infecțiilor nosocomiale
  • prejudiciul cauzat neintenționat prin nerespectarea reglementărilor privind confidențialitatea, consimțământul și obligativitatea acordării asistenței medicale
  • păstrarea, pregătirea sau eliberarea incorectă a substanțelor medicamentoase
  • întreruperea neintenționată a tratamentului, soldat cu prejudicii grave, etc.

Riscurile pentru lucrătorii medicali:

  • eroarea, greșeală medicală care include neglijența, imprudența sau cunoștințe medicale insuficiente, prin acțiuni individuale, inclusiv în activitate în echipă, în contextul actului medical
  • nerespectarea reglementărilor legale privind confidențialitatea, consimțământului informat și secretului medical, precum și obligativitatea acordării asistenței medicale;
  • depășirea limitelor competenței în exercitarea profesiei, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.  Dovada cazurilor în care nu este disponibil personal medical ce are competență în efectuarea unui act medical se face prin acte emise de reprezentantul legal al prestatorului de servicii de sănătate și care atestă personalul existent la locul furnizării actului medical ce a fost generator de prejudicii.

 

Totuși, contractul trebuie citit atent, pentru că fiecare companie este obligată să indice limitele despăgubirilor și prejudiciile care nu se vor repara de către asigurator și în ce condiții.

 

   Articole relaționate:

CAMPANIE// Asigurările de malpraxis, obligatorii pentru toți medicii din Moldova 

 O companie din Republica Moldova oferă, în premieră, servicii de asigurări de malpraxis pentru doctori și instituții medicale

CAMPANIE// Cât ne costă diagnosticele stabilite greșit de către doctori