Autor: Irina Papuc

Ariadna Ganu a trecut deja de doi anișori, dar nici până acum părinții copilului nu știu ce diagnostic are copila lor. Creierul ei a început să se deterioreze cu o viteză uimitoare după administrarea unui vaccin pentavalent, iar de atunci și până acum doctorii din Moldova au făcut o serie de greșeli în stabilirea diagnosticului și i-au dat tratamente greșite care i-au complicat starea. Părinții se zbat din răsputeri acum să-și pună copilul pe picioare, desigur în alte state, pentru că Moldova pare să fie doar patria către care achită taxe și cotizații, dar de primit nu primesc nimic în schimb.

Datele din cartela medicală a Ariadnei arată că fetița era sănătoasă până la două luni. Atunci mama a mers cu ea la medicul de familie pentru a-i administra vaccina pentavalentă, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei și meningitei. Mama spune că la câteva ore copilul a început să se simtă tot mai rău și numai la o săptămână de la începerea simptomelor adverse medicul neurolog i-a stabilit un diagnostic extrem de dur – encefalopatie toxic-hipoxică.

„A fost un stres extrem de mare, am început să plâng și nu știam încotro să mergem. Am luat copilul în brațe și am mers la Spitalul nr 1 pentru copii pe de Lazo”, își aduce aminte Ina. După o serie de investigații s-a stabilit că fetița lor Ariadna avea semne de atrofie corticală a polilor temporali. Pe lângă alte simptome care au devenit vizibile - strabism, torticolis, retard psiho-motor, incapacitatea de a reacționa, probleme de digestie, Ariadna a început să sufere și o de o formă de epilepsie, care se manifesta prin crize tot mai dese. Deși aceasta a fost posibil de detectat printr-o scanare RMN, în Moldova nu există specialiști în epileptologie pentru copii, așa că totul s-a redus la diagnostic și la un tratament empiric, care mai mult i-a complicat starea.

 Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Comisii cu rezultate contradictorii

După ce Ina a făcut public cazul, apărând la o conferință de presă, lucrurile au început să se miște un pic din loc. Au fost desemnate două comisii care să investigheze și să vină cu un diagnostic corect pentru a începe tratamentul.

Acestea au dat diagnostice total diferite care nu i-au schimbat cu nimic situația. Mai mult, au făcut-o pe Ina să creadă că se dorește închiderea cazului.

„Orice copil se naște cu anumite reflexe și reacționează la factorii din jur. Specialiștii au confirmat din datele cartelei că Ariadna avea acele reflexe, iar ele brusc au dispărut. O comisie realizată la nivelul Institutului Mamei și Copilului ne-a spus că ar fi vorba despre o afecțiune, cu consecințe rezidual-organice. Pot doar intuitiv să-mi dau seama ce înseamnă asta. Altă comisie organizată la nivel de minister a concluzionat că Ariadna s-ar fi născut cu o malformație congenitală cerebrală”, spune Ina, arătându-mi toate hârtiile. Experții însă nu i-au explicat de ce semnele au început să apară abia peste două luni dacă este vorba despre o malformație congenitală, ceea ce înseamnă că a apărut din timpul gravidității. În general, explicațiile au fost dure.

„Mi-au spus că copilul meu putea avea multiple probleme de sănătate care nu puteau fi depistate la vârsta de două luni, iar sub influența vaccinului, acele maladii s-au declanșat și au adus-o pe fetița mea în starea în care este. Atunci nu pot să înțeleg de ce vaccinarea se face la două luni, de la o vârstă atât de fragedă. În multe țări imunizarea se face la trei luni, atunci când imunitatea copilului este mai puternică”.

Astfel, cele două comisii au fost inutile. Ariadna a rămas fără diagnostic și acum. Mai mult, după o analiză de rutină doctorii i-au spus Inei că au găsit cauza dereglărilor neurologice – prezența citomegalovirului. „Doctorii de la secția de neuropsihiatrie pentru copii de la Spitalul Municipal nr 1 mi-au indicat să fac analiza. Spuneau că o cauză ar putea fi prezența citomegalovirusului. Am dat o analiză la care rezultatul a venit pozitiv, iar doctorii mi-au spus că au găsit pricina. De vină e virusul care s-a transmis la făt. Am fost devastată. M-am învinovățit foarte mult. Ariadnei i s-a indicat atunci tratament intravenos și antibiotice Virulex”.

 CAMPANIE// Cât ne costă diagnosticele stabilite greșit de către doctori 

Diagnostic greșit - tratament greșit

Ulterior o altă analiză din probe de ADN, plasmă, urină a arătat negativ la prezența citomegalovirului și asta numai după ce Ina a insistat să mai fie efectuată o altă analiză, după ce a observat că tratamentul nu-i priește deloc Ariadnei. Până a fost gata ce-a de-a doua investigație, Ariadna a primit un tratament absolut inutil, timp de trei zile.

Fetița familiei a rămas astfel iarăși fără tratament, iar părinții -  fără nicio idee despre ce trebuie să se facă mai departe. Specialiștii în maladii infecțioase le-au indicat să facă analize genetice, pentru a exclude și ipoteza existenței unor anomalii cromozomiale.

După o serie de analize genetice, familia Ganu era pusă din nou față în față cu presupusă cauză a bolii Ariadnei - o posibilă afecțiune care determină lipsa de glucoză în organism și care a afectat creierul. Și această posibilitate a fost exclusă în urma unor analize efectuate la un centru de genetică din Olanda.

„Datorită unui medic din Moldova am ajuns la acel centru. Ne-au ajutat și banii pe care ni i-a acordat Ministerul Sănătății, prin comisia care examinează dosarele copiilor care necesită tratament peste hotare. Și într-o altă clinică din Germania s-a exclus ipoteza geneticienilor de acasă”.

Astfel, Ariadna a rămas din nou fără tratament și fără diagnostic. Tot ce ia acum sunt niște pastile antiepileptice pe care familia Ganu cheltuie foarte mulți bani. Totodată, Ariadna face reabilitare – kinetoterapie și reabilitare prin metoda Boboth/Voyta, care costă la fel foarte scump și nici măcar nu poate fi efectuată în Moldova.

 „Este nevoie să efectuăm această terapie zece – 15 zile în fiecare lună. Plus la aceasta am renunțat la antiepilepticile propuse aici. I-au pus fetei diagnoza de epilepsie rezistentă la medicamente după administrarea a trei forme de pastile, în timp ce ele sunt de tot peste 30. Cele pe care le utilizăm acum sunt recomandate de niște medici din Germania, unde mergem destul de frecvent pentru tratament. Datorită lor se simte mult mai bine, iar crizele nu mai sunt atât de violente”, explică Ina.

 CAMPANIE //Un spital din Chișinău, vizat în două cazuri de malpraxis. Părinții cer despăgubiri de sute de mii de lei 

Medicii, gata să elucideze misterul

Astfel, cecurile adunate însumează sume de zeci de mii de euro, numai pentru o călătorie. Familia le strânge pe toate, la fel ca și fiecare analiză medicală, diagnostic eșuat, că să acționeze medicii responsabili de starea fetei lor în judecată. Și asta pentru că sistemul de sănătate de acasă a demonstrat că este impotent de două ori – atunci când doctorii au eșuat în stabilirea diagnosticului și a tratat-o pe Ariadna de boli inexistente și a doua oară – când a recunoscut că nu poate oferi niciun fel de servicii de reabilitare pentru ca părinții Ariadnei să poată munci cu ea ca să o pună pe picioare. Nici măcar un scaun ortopedic nu este asigurat de stat, care costă 4 mii de euro, dar care în alte state este oferit gratuit părinților.

Specialiștii se feresc să spună cât de mult afectează starea Ariadnei faptul că ea nu are acum un diagnostic și respectiv nu se tratează decât parțial. Totuși, aceștia spun că sunt gata să primească familia la o consultație, cât de grabnic posibil.

„Este greu să înțeleg la telefon care e starea ei de sănătate. Trebuie să văd toate fișele medicale și să o examinez. Sunt gata să primesc familia la o consultație, ca astfel că găsim o soluție pentru fetiță”, ne-a spus medicul neurochirurg Ala Bajurea.

Datele oficiale arată că În Republica Moldova s-au înregistrat anul trecut 11 cazuri de reacții adverse la acest tip de vaccin, însă niciunul grav. Centrul Național de Sănătate Publică anunță că a fost vorba de plâns neîntrerupt, convulsii pe fond de febră și reacții locale. Toate s-ar fi soluționat după două zile de internare și tratament.

Specialiștii străini recunosc că vaccinurile dau reacții adverse grave, dar că acestea sunt extrem de rare – unul la câteva sute de mii și că beneficiile ar întrece riscurile.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Părinții cărora le-au murit gemenii la naștere sunt deciși să ajungă la CEDO. „Directorul mi-a spus că în tot spitalul are numai zece medici buni și că data viitoare o să-mi recomande el” 

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”

Un copil de 1 an și opt luni a decedat la Institutul Mamei și Copilului. Părinții acuză doctorii