Redactor: Sorina David

Specialiștii au găsit prima persoană care s-a îmbolnăvit de Ebola și de la care a început toată epidemia. Este vorba despre un băieţel în vârstă de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea. Acesta a decedat la 6 decembrie după ce a manifestat simptomele infectării cu Ebola. Specialiștii consideră că el ar fi „pacientul zero” în această epidemie.

Băieţelul din satul Meliandou, în provincia Guéckédou, avea febră, scaune negre şi a vomitat timp de patru zile înainte de a deceda, scrie New York Times. După şapte zile a murit şi mama lui. După aceasta a murit și sora băiatului în vârstă de trei ani, care a început să se simtă rău în ziua de Crăciun şi a decedat înainte de Anul Nou.

Provincia Guéckédou este situată la graniţa cu Sierra Leone şi Liberia. Aici graniţele nu sunt bine delimitate, lucru care a deschis calea virusului Ebola către cele trei naţiuni în care infrastructura medicală este în dificultate.

Cercetătorii au descoperit că virusul s-a răspândit în comunităţile invecinate prin intermediul a doi participanţi la funerariile bunicii copilului, care a murit la 1 ianuarie, şi ale moaşei satului, care a decedat la 2 februarie după ce a infectat o rudă ce avea grijă de ea. Dar abia în martie, misterioasa boală a fost identificată ca fiind Ebola, după ce zeci de persoane muriseră în opt comunităţi din Guineea şi existau cazuri suspecte în Liberia şi Sierra Leone.

 Tot ce trebuie să știi despre virusul Ebola 

La nouă luni de la acest prin caz, descris în The New England Journal of Medicine, epidemia de Ebola din Africa de Vest, care se concentrează în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, este cea mai gravă din istorie, cu aproximativ 1.000 de victime până în prezent.

Potrivit OMS, de joi și până sâmbăta trecută au murit de Ebola 52 de persoane din Guineea, Liberia, Nigeria și Sierre Leone, ceea ce ridică bilanțul deceselor provocate de virusul Ebola la 1.013, dintre cele 1.848 de cazuri confirmate, probabile sau suspecte.

 

 Articole relaționate: 

Medicamente experimentale ar putea fi folosite în tratarea virusului Ebola. În timp numărul decedaților trece de 900 

Alertă falsă! Medicii români infirmă posibilitatea unei infecții cu Ebola pe teritoriul țării