Autor: Irina Miron
Serviciul de sănătate mintală se confruntă cu un deficit major de personal calificat. Potrivit statisticilor, în ţara noastră la o sută de mie de locuitori revin şase psihiatri. Astăzi, în domeniu sunt atestaţi 160 de medici psihiatri. Asta în timp ce Ministerul Sănătăţii a aprobat 233 de locuri, dintre care 34 de psihiatri pentru copii.
Cu toate acestea, în 12 raioane din ţară aceştia lipsesc cu desăvârşire.
Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru spitalele de psihiatrie din ţară. Deşi, conform normativelor, aici ar trebuie ocupate 140 de funcţii, în prezent sunt angajaţi doar 107 specialişti. Iar în cadrul serviciului ambulator activează 62 persoane, chiar dacă încă mai este nevoie de cel puţin 30 de specialişti în domeniu.
De cealaltă parte, numărul persoanelor cu probleme de ordin psihic este în continuă creştere. Astfel, la sfârşitul anului 2012 cel puţin 400 din 100 de mii de moldoveni, aveau astfel de probleme de sănătate. Drept urmare, aceștia trebuie să meargă mai des la puținii doctori care există. În 2011, bunăoară, moldovenii au făcut aproape 400 de mii de vizite la psihiatru. Aproape jumătate dintre acestea revin tinerilor care încă nu au împlinit 18 ani. Peste jumătate din numărul total vizitelor sunt înregistrate pe motiv de boală, iar restul în scopuri profilactice.
Printre ţările europene în care se resimte din plin aceeaşi problemă se numără Turcia, unde un singur psihiatru revine la o sută de mii de locuitori. În Elveţia, situaţia este puţin mai bună, dar totuşi îngrijorătoare. Acolo 30 de specialişti oferă consultanţă psihiatrică la o sută de mii de oameni.
Citește la aceeași temă: