Redactor: Irina Papuc

Cel mai mare studiu realizat vreo dată în privința greutății corporale și prezența cancerului demonstrează că obezitatea este legată de cel puțin zece tipuri de cancer.

Excesul de greutate și obezitatea sunt strâns legate de zece de tipuri de cancer,  spun cercetătorii. Fiecare creștere de cinci puncte a indicelui masei corporale (IMC) - echivalent cu o creștere în greutate de aproximativ 17.5 kg - a fost asociat cu un risc de 62 la sută mai mare de cancer uterin, cu 31 la sută - un risc crescut de cancer de vezică biliară și un risc crescut de 25 la sută de cancer de rinichi, scrie The Independent.

IMC mărit este legat, de asemenea, de un risc crescut de cancer al ficatului, colonului, cancerului ovarian și cel de sân, arată studiul experților de la London School of Tropical Hygiene (LSHTM) și Institutul Farr.

Deși se cunoștea despre faptul că obezitatea este cumva relaționată de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, nivelurile de risc și ponderea nu au fost atât de bine analizate până acum. Studiul, care este publicat in revista medicala Lancet, a analizat datele a peste 5 milioane de pacienți din Marea Britanie.

█ Care este greutatea sănătoasă a unei persoane și cum se calculează aceasta 

Cercetătorii au estimat că, dacă tendințele actuale ale ratelor privind excesul de greutate și obezitate va continua, atunci la mijlocul anilor 2020 numărul cazurilor vor crește cu 3.500 în fiecare an.

Studiul mai arată că excesul de greutate poate fi responsabil pentru peste 41 la sută din cazurile de cancer uterin, 10 la sută din cazurile de cancer de vezică biliară, rinichi, ficat și colon.

De asemenea, studiul aduce și unele dovezi că, în cazul cancerului de prostată și de sân la femeile tinere, un IMC mai mare ar fi redus, de fapt, riscul.

Ce impact are grăsimea asupra riscului de cancer nu este pe deplin înțeles. Doctorul Bhaskaran spune că impactul asupra diferitor forme de cancer se diferențiază „printr-o serie de procese diferite”.

„Deși relația dintre cancer și obezitate este complexă, este clar că excesul de greutate crește riscul de a dezvolta cancer. Menținerea unei greutăți normale reduce riscul de cancer, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este prin a menține o dietă sănătoasă, echilibrată și exerciții fizice regulate”, spune  Tom Stansfeld, ofițer al serviciilor de informații de la Cancer Research. 

 

 Articole relaționate:

Obezitatea înainte de menopauză crește riscul de deces din cauza cancerului mamar 

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață 

Băuturile energizante cauzează tot mai multe boli și decese