Autor: Irina Papuc

Guvernul a aprobat astăzi Programul Național în domeniul nutriției pentru anii 2014-2020. Partea cea mai grea abia urmează. Autoritățile planifică să schimbe obiceiurile alimentare destul de nesănătoase, dar adânc înrădăcinate în tradiții ale moldovenilor. Pentru acest lucru urmează să fie modificate o serie de legi și introducerea unor cursuri adiționale despre nutriție, inclusiv în școli.

Programul național aprobat astăzi de către Executiv prevede o serie de măsuri pentru reducerea maladiilor provocate de alimentația nesănătoasă a moldovenilor. Unele dintre măsuri prevăd introducerea în curricula de învățământ în colegii și licee a unui curs de sănătate nutrițională. În același timp, doctorii și asistentele medicale vor învăța cum să informeze oamenii despre cum să te alimentezi corect. În grădinițe ar urma să fie livrate gratuit fructe și lapte. Aceasta ar urma să fie una dintre cele mai mari schimbări, întrucât acum în grădinițe copiii sunt hrăniți în mare parte cu crupe, iar produsele lactate și fructele proaspete aproape că lipsesc.

Cea mai complicată parte este cea de modificare a mai multor legi care permit acum implicarea copiilor în publicitatea produselor nesănătoase sau neindicarea pe etichetă a cantității de sare, zahăr și grăsimi. În același timp, ar urma să fie introduse limite pentru conținutul acestora în produse, iar agenții economici care vând alimente nesănătoase vor plăti taxe mai mari la stat.

Programul național privind alimentația este prevăzut pentru anii 2014-2020 și necesită resurse financiare în mărime de peste 92 de milioane de lei.

 Elevii vor fi asigurați cu fructe și lapte, iar mămicile vor putea să-și alăpteze micuții la serviciu. Acestea sunt doar câteva idei ale Ministerului Sănătății pentru următorii ani 

Subnutriţi pe de o parte, iar de pe alta – obezi şi diabetici

87% din toate decesele înregistrate anual în Republica Moldova sunt condiţionate de bolile netransmisibile, iar zaharurile şi sarea, şi consumul redus de fructe şi legume, sunt factorii de risc principali. Circa două treimi din populaţia cu vârsta de peste 40 de ani aparent sănătoasă are valorile tensiunii arteriale şi ale colesterolului total mărite. Nutriţia şi alimentaţia proastă sunt responsabile de pierderea anulă a 50% din anii de viaţă sănătoasă la femei şi 35% – la bărbaţi.

Acum, doar jumătate din copii cu vârsta până la șapte ani consumă zilnic fructe şi legume.

Republica Moldova se confruntă și cu subnutriţia şi deficienţele nutriţionale, caracteristice ţărilor în curs de dezvoltare. 6% din copiii cu vârsta până la cinci ani au retard statural, condiţionat de insuficienţa cronică de energie, iar a cincea parte din copii suferă de anemie, iar unul din trei are insuficiență de iod. De asemenea, circa o treime dintre femeile de vârstă fertilă şi peste 40% din femeile gravide suferă de anemie.

Un studiu efectuat de către specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică a arătat că în ultimii șase ani numărul copiilor bolnavi este în creștere. Cele mai frecvente motive sunt alimentația proastă, clasele întunecoase și mobila necorespunzătoare vârstei.

 

 Articole relaţionate:

Sarea, obligatoriu indicată pe etichetele produselor alimentare. În Moldova se consumă anual 22 de mii de tone de sare 

Consumul redus de sare a scăzut cu 40% decesele cauzate de maladiile cardiovasculare

Galina Obreja, Centrul Național de Sănătate Publică: „În 2005 se consuma mai multă sare iodată decât acum”