Autor: Viorica Obreja

Experții în nutriția copiilor recomandă în ultima vreme pentru bebelușii sănătoși terciuri fără lapte, produse industrial. Terciurile ar trebui să conțină cereale fără gluten. De exemplu, terciuri de orez, de hrișcă, iar mai târziu – cele de porumb și grâu.

Cu ce fel de terciuri începi să-ți hrănești copilul?

Pentru prima perioada de alimentație e bine să incluzi terciurile fără lapte. Amestecă-l cu lapte de la sân sau cu lapte pentru copii. Ulterior poți folosi terciuri cu lapte obișnuit sau care conțin gluten. De exemplu, din ovăz, grâu, griș sau hrișcă, dar și amestecuri de cereale.

Pentru copiii supraponderali și cu tendinţă de constipație este bine să alegeți pentru început piureurile de legume. Este corect să începeți să alimentați copilul cu acelaşi tip de legume. De exemplu, conopidă, dovlecei, broccoli. Ulterior, puteți include varza, morcovii, dovleceii, cartofii, etc. Se recomandă să hrăniți copilul cu câte un produs timp de o săptămână. Veți putea observa cum reacționează la ele.

Brânza de vaci, gălbenușul de ou, carnea și peștele conțin surse importante de proteine, minerale precum fier, calciu, fosfor, etc și vitaminele A, E, B1, B2, B6, B12, care îi asigură copilului toate necesitățile în a doua jumătate a primului an de viață. Din acest motiv, ele sunt incluse în regimul alimentar după 6 luni, iar gălbenușul de ou – după 7.

Încercăm să includem terciul

Doctorii recomandă adesea terciurile drept prima mâncare solidă, care pot fi incluse în meniul copilului. Terciurile cu care vei începe să-și hrănești copilul nu trebuie să conțină produse cu gluten. Uneori acestea sunt suportate mai greu de bebeluși. Glutenul lipsește din orez, hrișcă și porumb.

Fulgii de ovăz sunt printre principalele surse de carbohidrați, fibre, fier, seleniu, vitaminele B1, B2, PP și alte proteine ​​și grăsimi. Hrișca reprezintă unul dintre produsele de cereale foarte valoroase. Ea conține o cantitate mare de proteine ​​și minerale (magneziu, fier, zinc, cupru), vitaminele B1, B2, PP și fibre alimentare, și lipsește glutenul.

Orezul este cel mai bogat în fibre dietetice. Mulți părinți cred că orezul întărește organismul. Cu toate acestea, la pregătirea făinei de orez pentru hrana  bebeluşilor nu se folosește orezul spart. Iată de ce aceste terciuri nu provoacă bebeluşilor constipație.  

De aceea, terciurile NESTLE din făină de orez sunt recomandate tuturor copiilor, chiar și celor care suferă de constipație. Terciul de orez alb decojit și zdrobit, pregătit în condiții casnice, poate provoca constipație.

Aproape aceeași cantitate de fibre ca și orezul conține și terciul din porumb. Acesta însă are mai multe  proteine, fier și fibre. Dacă terciurile fără gluten (din orez, hrișcă și porumb) nu au provocat reacții, atunci le puteți încerca pe cele cu gluten – din ovăz și grâu.

Terciul din ovăz

Fulgii de ovăz au o valoare nutritivă sporită. Aceștia sunt bogați în proteine ​​vegetale, minerale (magneziu, calciu, fier, cupru, mangan, zinc) și vitaminele B1, B2, PP. De asemenea, conține fibre, iar cantitatea de grăsimi este în medie de  șase ori mai mare decât în alte cereale.

Grișul obținut din grâu are puține fibre. Acesta, ca și alte cereale, este bogat în proteine ​​vegetale și amidon. În același timp, conținutul de vitamine și minerale în griș este mai mic decât în ​​alte cereale.

Terciul din boabe de orz conține aceeași cantitate de amidon ca grișul, dar mult mai multe fibre. Este bogat în vitaminele B1, B2 și PP.

Specialiștii recomandă includerea terciurilor într-o anumită ordine: orez, hrișcă, porumb, grâu, ovăz, griș. Pentru a întări organismul bebelușului și pentru a-i asigura o digestie confortabilă, puteți include în regimul alimentar al acestuia și terciuri cu pro și prebiotice.