Redactor: Ina Guțu

Un grup de cercetători de la Universitatea din New York au stabilit o altă cauză posibilă a numărului mare de copii obezi care se nasc în Marea Britanie. Potrivit unui studiu,efectuat analizând datele a peste 10 mii de bebeluși, născuți în perioada 1991-1992, nașterea prin cezariană crește riscul ca micuții să fie supraponderali, scrie Natural News. Inițial, copiii născuți prin cezariană cântăreau, în medie, cu aproximativ o sută de grame mai puțin decât cei născuți pe cale naturală. La câteva săptămâni însă situația se inversează, iar tendința se menține pe parcurs ce micuții cresc.

În momentul în care copiii au ajuns la vârsta de 11 ani, cei născuți prin cezariană cântăresc cu 83 la sută mai mult decât cei ce au văzut lumina zilei pe cale naturală.

Studiul, publicat în Jurnalul Internațional al Obezității constată că bebelușii născuți prin cezariană nu au, în general, echilibrul adecvat de bacterii intestinale, care de obicei sunt transferate de la mamă la făt în timpul nașterii vaginale. Anume aceste bacterii din intestin au ulterior un rol important în reglarea greutății. Dezechilibrul în cazul acestor bacterii este o potențială cauză de acumulare a grăsimilor și în cazul persoanelor mature, mai scrie Natural News.

Nașterea prin cezariană nu duce doar la obezitate. Un studiu recent efectuat în Statele Unite arată că bebelușii care nu sunt născuți pe cale naturală sunt de cinci ori mai predispuși la  alergii până la împlinirea vârstei de 2 ani.  O altă cercetare, publicată în anul 2008, în revista de specialitate Thorax arată că bebelușii născuți prin cezariană sunt, prezintă un risc crescut de îmbolnăvire de astm.