Autor: Irina Papuc

O companie din Chișinău, care a devenit câștigătoare în urma unei licitații pentru a transporta cadavre, se pare că făcea business pe seama morților. Responsabilii din Primăria Chișinău i-au lăsat să facă acest lucru, achitând către aceștia plăți, fără să verifice corectitudinea informațiilor prezentate.

În raportul Curții de Conturi pentru anul trecut se menționează că la licitația pentru alegea unei companii care să transporte cadavrele din spitale și locurile publice către Centrul de Medicină Legală a participat o singură companie. Chiar dacă a fost singura, organizatorul tenderului – Direcția Sănătate a Municipiul Chișinău - a desemnat-o câștigătoare. Auditorii precizează că agentul economic  nu avea licență de activitate. Cel puțin acesta nu a prezentat-o, așa cum se cere în caietul de sarcini, dar acest „detaliu” nu a fost luat în calcul la deschiderea ofertelor.

Auditorii Curții de Conturi au stabilit că compania era plătită de către Direcția Sănătate a Municipiului cu 172 de lei pentru o unitate transportată. În realitate, șoferii realizau mai puține deplasări, reușind dintr-un singur tur să transporte două sau chiar trei cadavre. Două astfel de cazuri au fost depistate în urma verificării de către auditori a numai șapte liste.

 Incidentul de la Sfânta Treime, unde mașina Salvării a dus la gunoiște doi boschetari bolnavi, va fi investigat. Mihai Moldovanu: „Nu i-a dus nimeni cu Urgența la Porumbeni. Nu avea cum” 

Mecanismul de compensare a banilor era simplu – listele cu persoanele decedate erau transmise Centrului de medicină legală, cu semnăturile persoanelor responsabile din instituțiile din care erau aduși aceștia, iar în baza acestor liste Direcția Sănătate a Municipiului efectua plățile. Deci, nimeni nu verifica veridicitatea acestora, iar Direcția a achitat banii conform contractului încheiat, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

De cealaltă parte, șeful Direcției de Sănătate spune că nu au fost încălcate legile și că banii rambursați companiei se verifică cu minuțiozitate. „Persoane fictive nu pot exista, deoarece transportarea cadavrului nu se face fără prezența Poliției. Dacă se transportă două cadavre o dată nu știu. La sfârșit de an, noi elaborăm rapoarte și toate neregulile vor fi depistate. Dacă se va adeveri ceea ce spuneți, nu ne va f greu să facem recalculări”, spune Mihai Moldovanu, care este sigur că aceste cazuri sunt singulare și numai din considerente justificabile.  

 

█ Articole relaționate:

Vor „diseca” un cadavru virtual, printr-o singură atingere 

UPDATE: Procuratura se va autosesiza în cazul femeii „rugate“ să ia acasă piciorul amputat al mamei sale, iar Ministerul Sănătății nu poate să facă disponibilizări de personal 

Incidentul de la Maternitatea nr. 1, unde infirmiera a încurcat cadavrele a doi bebeluși va fi investigat. Angajata demisă era la pensie și făcea naveta zilnic de la Căușeni