Violeta Gașițoi, avocat

În opinia mea, decizia de a aresta bărbatul care nu a achitat amenda, aplicată de Compania Națională de Asigurări în Medicină, pentru că nu și-a procurat poliță medicală, este una ilegală. De fapt, însăși decizia CNAM-ului de a aplica această amendă nu este una corectă. Asta pentru că bărbatul este șomer, iar legea nu obligă această categorie de persoane să-și cumpere asigurare medicală. Mai mult, pe șomerii care stau la evidență statul îi asigură cu poliță.

Concluziile instanței precum că bărbatul avea surse financiare pentru a achita polița din motiv că avea soție și copii sunt arbitrare. Asta din următoarele considerente: atâta timp cât nu a existat vreo hotărâre judecătorească, conform Codului Familiei, prin care membrii familiei sunt obligați să întrețină bărbatul, acest lucru nu poate fi invocat de către judecători. Altfel spus, membrii familiei nu sunt obligați să se întrețină reciproc. Conform Codului Familiei, obligația de întreținere apare în situația când sunt copii minori și părinții trebuie să-i întrețină ori atunci când există vreo hotărâre judecătorească prin care copii majori sunt obligați să întrețină tatăl, sau soția este obligată să întrețină soțul. Însă în cazul bărbatului din Ștefan Vodă vorbim despre o hotărâre arbitrară, prin care judecătorul a aplicat speculații, deși trebuia să aplice probe concrete. Un judecător nicidecum nu poate să se bazeze pe presupuneri sau speculații.

Nu cunosc dacă bărbatul a contestat decizia CNAM-lui, dar odată ce a aflat că CNAM-ul l-a sancționat, acesta trebuia să conteste decizia în instanța de judecată. În cadrul unui proces contradictoriu ar fi putut să se anuleze decizia CNAM-lui.

Mai mult, faptul că a fost luat cu cătușe din sala de judecată și dus la închisoare este o altă ilegalitate comisă de judecătoria care a analizat cazul bărbatului. Codul Contravențional prevede mai multe posibilități de sancționare în cazul de neexecutare a unei decizii. Articuolul 318 din Codul Cotravențional nu prevede ca pedeapsă arestul.

Bărbatul poate contesta hotărârea judecătoriei cu recurs la Curtea de Apel. Asta pentru că hotărârea judecătoriei din Ștefan Vodă nu este una irevocabilă. Adică omul avea dreptul să conteste la Curtea de Apel decizia judecătorilor din Ștefan Vodă, care l-au trimis în închisoare. Această posibilitate lui nu i s-a oferit, pentru că imediat din sala de judecată a mers la închisoare. Totuși, dacă va face acest lucru cred că va avea câștig de cauză.

Acum, dacă totuși se decide să meargă la Curtea de Apel, până dosarul va ajunge acolo și va fi examinat el deja își va ispăși pedeapsa de 25 de zile de închisoare.

Totuși, el mai poate să facă recurs și să ceară despăgubiri de la stat pentru faptul că a stat în închisoare pe nedrept, însă nu poate să dea în judecată Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru că l-a amendat. Deja e prea târziu, acest lucru trebuia făcut când a aflat că a fost amendat. Trebuia să conteste hotărârea CNAM-ului de a-l amenda într-o instanță de judecată. Moldovenii însă nu prea au cultura juridică și nu cunosc legile. Odată informați, ei foarte ușor și-ar putea apăra drepturile.