Autor: Virginia Dumitraș

Aparataj medical performant, dar și preparate farmaceutice și stomatologice sunt expuse la cea de-a XX-a expoziţie Internaţională Specializată „MoldMedizin & MoldDent“. Astfel, în timp ce unii vizitatori se pot informa și testa utilajele inovatoare, alții își pot verifica starea de sănătate gratuit.

Companii din Moldova, Belarus, Bulgaria, România, Turcia și din Ucraina au venit cu un spectru vast de echipamente, instrumente medicale, tehnologii, produse și servicii specializate în medicină. Totodată, la aceeași expoziție găsiți produse igienice, dar și îmbrăcăminte pentru personalul medical.

Printre standurile expoziționale am găsit un utilaj stomatologic de ultimul model. „În primul rând este vorba despre confortul pacientului, dar și a medicului, care are spațiu de manevră, deoarece acest scaun stomatologic are un unghi mai mare de desfacere. În plus are o pedală WiFi, care poate fi mișcată oriunde și nu are cabluri care pot deranja medicul. De la pedală se poate lucra cu scaunul și cu toate funcțiile pe care le are acesta“, explică Gheorghe Vatamaniuc, reprezentantul unei companii care importă aparataj stomatologic.

█ Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Pentru a beneficia sau a oferi acest confort gândit de germani trebuie să scoateți din buzunar 20.000 de euro. Tot el, spune că sunt și alte opțiuni, la un preț mai mic – scaune mai puțin performante care ajung să coste 12.300 de euro și 9.000 de euro. Tot aici, aflați și că s-au inventat implanturile dentare care vor avea grijă de gingia dumneavoastră și care nu vom provoca dureri după intervenția chirurgicală.

La câțiva pași distanță, o altă companie, care de 20 de ani importă utilaje medicale performate în Republica Moldova, expune alte aparate gigantice. „Suntem orientați spre utilaje profesionale. Avem: fonendoscop, endoscop, defibrilatoare, motocicletă de recuperare, ultrasonograf, mașini de anestezie. Suntem orientați spre profesioniștii care sunt cointeresați să doteze spitalele cu aparate performante. Avem și tonometre și termometre. Prețul aparatelor – este de la 200 de lei - la 300 de mii de euro. Bunăoară, bicicleta pentru recuperare costă 10.000 de euro“, explică Denis Furtună, bioinginer.

Printre utilajele gigantice și performante și-a făcut loc și o companie care vinde dispozitive speciale pentru persoanele care au probleme cu auzul sau cele care au vecini sau parteneri ce sforăie. „Avem implant cohlear care costă 25.000 de euro, dar și aparate auditive la preț de 1.850 de lei aparatul. Totodată, la prețul de 20 de lei oamenii pot scăpa odată și pentru totdeauna de sforăitul partenerului sau a partenerei. Este vorba despre dopuri speciale care blochează zgomotul“, spune Elena Arbonel administrator la un centru medical din Capitală.

La un alt stand aflăm însă că sforăitul în somn este o problemă gravă de sănătate, dar care poate fi tratată datorită unor proceduri inovatoare, la un centru privat din Chișinău. Este vorba despre sindromul de apnee în somn, care se caracterizează prin stopuri respiratorii în timpul somnului cu sforăit zgomotos ulterior. Sindromul poate agrava starea de sănătate a oamenilor crescând riscul de a dezvolta hipertensiuni arteriale, dereglări ale ritmului cardiac, infarct miocardic, ictus și moarte subită în somn.

Medicii spun că aparatajul expus la expoziție este foarte bun, prețurile sunt însă cam pipărate. „Este o expoziție bună, pentru că putem vedea ce utilaje au mai apărut. Mă uit la ustensile pentru laborator. Sunt impresionată. Sunt aparataje noi, bani de ar fi“, spune Neli Pânzaru, medic de laborator la Spitalul Militar din cadrul MAI.

Dacă specialiștii s-au putut delecta cu aparate de ultimă generație, ceilalți vizitatori și-au verificat starea de sănătate. Au avut de ales între specialiști precum medici de familie, cardiologi, neurologi, dietologi, fitoterapeuți, endocrinologi, dar și consiliere psihologică.

„Majoritatea mi-au spus că îi doare inima, iar eu vorbesc și le ofer o mini-consultație. Bineînțeles problema nu poate fi soluționată aici, dar poate veni ulterior la spital pentru a vedea dacă este vorba despre o complicație. În plus, oamenii trebuie să se învețe să vină la timp la medic“, susține Elvira Cocejînscaia, medic cardiolog.

Expoziţia Internaţională Specializată „MoldMedizin & MoldDent“ se desfăşoară în perioada 9 – 12 septembrie, în cadrul Zilelor Sănătăţii la Moldexpo. Pe parcursul acestor zile, vor avea loc și congrese, conferințe ştiinţifico-practice, dar și seminare pentru medici.

 

█ Articole relaționate:

Top 10 cele mai periculoase tehnologii medicale pentru anul 2014. Dispozitivele cu alarmă sunt primele în top 

Toate dispozitivele medicale vor fi trecute într-un sistem informațional, prin intermediul căruia va fi monitorizată calitatea lor și starea de uzură