Autor: Irina Papuc

Țigările electronice şi ierburile pentru fumat sunt introduse şi comercializate în Moldova fără nicio reglementare legală. Deşi piaţa abundă de astfel de produse, datele oficiale arată cu totul altceva.  

Ţigările electronice sunt vândute ca alternativă la produsele din tutun. Argumentul de bază al producătorilor este că acestea ar fi mai puțin dăunătoare, pentru că nu presupun niciun proces de ardere, nu elimină fum şi chiar ar putea trata dependenţa de fumat.

Legea cu privire la tutun și articolele din tutun, în vigoare din 2007, interzice consumul pe teritoriul Republicii Moldova a tutunului de mestecat, prizat şi de supt. Documentul nu face, însă, nicio referire la țigările electronice şi nici la iarba de fumat.

De vreme ce nu există un cadru legal clar, noile dispozitive pentru fumat au invadat internetul. Site-urile moldoveneşti oferă o gamă largă şi ademenitoare – ţigări de unică folosinţă, de diferite culori, gusturi şi design. Preţurile variază între 100 şi 1.200 de lei. Narghileaua este, la fel, foarte solicitată de tineri. În Chişinău există chiar şi o listă cu localurile unde clienţii pot consuma aceste ierburi.

Deşi piaţa este suprasaturată cu astfel de produse, potrivit Serviciului Vamal, peste graniță au trecut în 2012 doar 41 de bucăţi de ţigări electronice. Juriştii nu au numit nicio lege în baza cărora a fost permisă introducerea în ţară a acestor produse, dar au specificat că acestea se regăsesc în Registrul Clasificator al Mărfurilor.

Specialiştii din sănătate remarcă că ierburile pentru fumat şi ţigările electronice nu se regăsesc în niciun cadru legal, iar singura lege care reglementează producerea şi comercializarea articolelor din tutun este învechită. „Legea actuală cu privire la articolele din tutun nu conţine prevederi în privinţa ţigărilor electronice. Noi mergem pe principiul că tot ce nu este permis este interzis”, spune vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Şalaru.

Medicul explică de ce noile „e-cigarettes” sunt inutile celor care vor să se lase fumatului. „Aceste ţigări conţin nicotină, substanţa care provoacă, de fapt, dependenţa de fumat. Nu putem vorbi despre niciun efect benefic. Dimpotrivă, este primul pas spre consumul de ţigări cu tutun. Mai mult, Republica Moldova încă nu a autorizat ţigările electronice conform legislaţiei farmaceutice”, explică Şalaru.

Vicedirectorul CNSP consideră că autorităţile ar trebui să introducă modificări în legislaţie pentru a informa corect consumatorii. „Oamenii sunt induşi în eroare prin faptul că se indică diverse arome din mentă sau cireşe, dar lipseşte orice etichetă în privinţa riscurilor. O soluţie ar fi ca acestea să fie interzise în totalitate sau să fie marcate corespunzător”, mai spune acesta. Deși am solicitat de la Serviciul Vamal informații referitor la numărul de narghilele și consumabile pentru acestea introduse în țară, nu am primit încă niciun răspuns.

Analiza unor mostre de ţigări electronice efectuată de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statelor Unite a arătat niveluri detectabile de substanţe cancerigene toxice, inclusiv dietylenglycol și nitrozamine specifice tutunului, precum şi impurităţi caracteristice acestuia.

Citește la aceeași temă: