Medicii unui spital privat din capital României vor efectua lunar sau trimestrial operații pro bono în domeniul neurochirurgiei, chirurgiei obezității și ginecologiei oncologice. Prima operație gratuită a fost una extrem de dificilă de extirpare a unei tumori pe creier gigant care îi amenința vederea pacientului, transmite evz.ro

O echipă de medici condusă de neurochirurgul Sergiu Stoica a operat un pacient de o tumoră de 8 cm, care îi apăsa nervii optici și risca să îl lase orb. Pacientul în vârstă de 36 de ani suferea de craniofaringiom recidivant, o tumoră benignă care se dezvoltă la baza craniului, în apropierea hipofizei. Tumora are particularitatea de a crește continuu, comprimând structurile din vecinătate, cum ar fi nervii optici, glanda hipofiză și hipotalamusul.

Intervenția de extirpare a craniofaringiomului a fost una extrem de complicată și riscantă și s-a întins pe șapte ore. Succesul operației nu depinde doar manevrele chirurgicale, recunoaște medicul care a efectuat-o. „O operație veritabilă de microchirurgie începe în afara sălii de operație cu o planificare atentă preoperatorie a tuturor pașilor. Pregătirea mentală, reproducerea experiențelor anterioare, folosirea unor metode de neuroanestezie de mare calitate, comunicare fluentă între neurochirurg și personalul din sală, toate acestea sunt elemente esențiale ale microchirurgiei moderne”, a declarat neurochirurgul Sergiu Stoica.

Tumora a fost extrasă prin craniotomie, fără afectarea vederii. Părul pacientului nu a fost ras decât pe o fâşie lată de maxim 1 cm, iar incizia a fost minimă, astfel încât nu va rămâne nici o cicatrice vizibilă, dă asigurări medicul.

Operațiile gratuite se vor efectua lunar sau trimestrial, în funcție de poibilitățile financiare ale spitalului și cuprind trei specialități: neurochirurgie, chirurgie bariatrică și onco-ginecologie. Pacienții pot aplica printr-un formular, care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro, în sectiunea Pro Bono. Selecția cazurilor va fi realizată de către echipa medicală aferentă fiecărei specialități.