Autor: Sorina David

Moldovenii nu-și ignoră doar sănătatea, dar și frumusețea. Oamenii nu știu nici cele mai simple reguli de îngrijire a pielii, merg foarte rar la un dermatolog și, de cele mai multe ori, se autotratează. Adică economisesc, spune dermatologul Veronica Vîzdoagă. Deși problemele de piele nu generează afecțiuni grave de sănătate, acestea pot deveni cronice. Care sunt cele mai frecvente probleme de piele întâlnite la moldoveni, din ce cauză apar și cum pot fi tratate, aflați în interviul cu dermatologul și cosmetologul Veronica Vîzdoagă. Specialista mai explică cum putem evita problemele pielii și cum ne putem păstra un ten frumos și sănătos, fără să investim mulți bani.

Doamna Vîzdoagă, știu moldovenii să aibă grijă de pielea lor?

Constat foarte des că mulți dintre moldoveni nu cunosc reguli elementare de îngrijire a tenului. Spre exemplu, demachierea se efectuează de mai multe ori pe zi, fie cu loțiune pe bază de lăptișor, fie cu loțiune tonifiantă, ori se spală pe față cu apă, cu gel de baie sau săpun, în loc de gel special pentru față. Foarte multe persoane de la noi din țară nu cunosc faptul că este contraindicat să demachiezi ochi cu loțiune pentru față. Pielea din jurul ochilor este mai subțire, iar aceste loțiuni o pot afecta. Este nevoie de utilizat loțiuni speciale anume pentru ochi.

Corect ar fi să aplicăm crema sau loțiunea pentru demachierea ochilor anume în zona pleoapelor, să masăm osul, pentru că de la os, crema se extinde și mai departe. Nu trebuie de ros cu discul de vată, ci de aplicat loțiunea cu mișcări ușoare de masare. Acest lucru trebuie de făcut de două ori pe zi - dimineața, înainte de a aplica machiajul și seara. Chiar dacă nu se aplică niciun machiaj, acest lucru trebuie făcut, pentru că pielea ochilor este cea mai fragilă și trebuie îngrijită corespunzător. Pentru tenul gras sau mixt machiajul de pe ochi se înlătură cu demachiant special conceput pentruu ochi, iar fața se spală cu gel sau spumă special de față, dar se evită zona ochilor. După demachiera ochilor este suficient să-i clătim cu apă curată. În cazul tenului uscat trebuie să optăm pentru demachierea feței cu lăptișor, apoi loțiune tonifiantă.

Este important să știți că demachierea feței se efectuează de două ori pe zi, seara cu scop de a înlătura machiajul și impuritățile acumulate pe parcursul zilei, iar dimineața - cu scopul de a înlătura resturile de cremă de seara și pentru a pregăti, curața piele pentru un nou machiaj. De asemenea, este nevoie ca toată lumea să folosească o cremă de zi și una de noapte. Ziua optăm pentru o cremă de față cu SPF (sun protection factor) chiar și în perioada rece a anului. SPF preântâmpină arsurile solare, dar ne protejează și de pigmentații nedorite și de îmbătrânirea prematură a pielii. Seara aplicăm crema de noapte. Este important ca lumea să știe că o cremă de noapte se aplică cu 30-40 de minute înainte de somn. Deja produsele cosmetice trebuie fiecare să aleagă în funție de tipul tenului său - normal, uscat, gras, combinat.

Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai frecvente probleme de piele ale moldovenilor?

Foarte mulți tineri suferă de acnee. Problema cea mare este că, din cauza prea multor informații, foarte mulți tineri se autotratează, ceea ce îi afectează și mai mult. La noi nu este această obișnuință sănătoasă de a apela la dermatolog în cazul unor probleme cu pielea. O altă problemă întâlnită destul de des în Moldova este dermatita seboreică, adică mătreața, pete roșii și uscate care apar pe față, în urechi, pe trunchi, etc. Destul de frecvent se întâlnește și micoza (ciupercă), sub diferite forme. Mai grav este că foarte multă lume trăiește cu această problemă și nu știe că, de fapt, este o problemă de sănătate, dar nu o simplă reacție la un oarecare produs. De asemenea, în ultiii ani am observat o ascensiune a bolilor de origine virală la nivelul pielii. Este vorba despre papiloame, veruci (negii), herpes.

Dacă astfel de probleme nu sunt tratate deloc sau incorect, ele pot evolua, se pot agrava?

Ceea ce lumea nu cunoaște este că virozele cutanate (papiloamele, verucile), cât și micozele, se transmit de la o persoană la alta, deci sunt infecțioase. Există însă și cazuri când acestea se manifestă ca o problemă generată de produsele cosmetice utilizate. În acest caz, problema poate dispărea odată cu încetarea utilizării acestor produse. Spre exemplu, acneea la tineri, dar și alte probleme ale pielii provoacă doar complexe și discomfort emoțional, nimic mai grav. Nu pot evolua în probleme grave de sănătate, ci doar pot deveni cronice.

Care sunt cei mai mari dușmani ai pielii?

Cei mai mari dușmani ai pielii sunt aceeași dușmani ai sănătății în general. Este vorba despre viciile oamenilor - fumatul, alcoolul, stresul, surmenajul, alimentația incorectă. Acestea influențează aspectul pielii și duc la îmbătrânirea prematură a ei. La fel de mult afectează pielea și îngrijirea incorectă a tenului și utilizarea unor produse cosmetice necorespunzătoare sau necalitative. Acestea pot influența negativ asupra aspectului tenului.

Este adevărat că problemele pielii depind de anotimpul de afară? Ce afecțiuni dermatologice sunt caracteristice fiecărui anotimp în parte?

Este adevărat că temperatura de afară influențează și aspectul, dar și sănătatea pielii. Toamna și primăvara, spre exemplu,  se acutizează un șir de boli interne cronice, cât și multe dermatoze cronice. În această perioadă, deja de când activez, am observat că sporesc adresările pacienților cu eczeme, dermatite seboreice, acnee, psoriaz. De cealaltă parte, în perioada rece a anului, se întâlnesc mai multe cazuri de herpes. Vara, spre exemplu, lumea se plânge mai des de micoze.

Și cum trebuie să îngrijim tenul, în funcție de anotimp?

Pe lângă regulile de bază, spălarea și demachierea corectă, pe timpul verii este bine să optăm pentru creme mai fluide. Ziua este obligatoriu să aplicăm creme cu protecție solară, care ne protejează de razele ultraviolete, cele care cauzează arsuri). Trebuie să ne protejăm pielea, chiar dacă nu mergem la plajă. În perioada rece e bine să folosim creme mai grase, pentru că acestea sunt mai hrănitoare, ceea ce este necesar în perioada rece a anului. Acestea, de asemenea, trebuie alese în funcție de tipul tenului pe care îl avem. Este important însă ca în perioada rece să alegem o cremă cu AHA-acizi (acizi de fructe, care aduc beneficii oricărui tip de ten), retinol (vitamină cu rol important în protecția pielii și a mucoaselor) sau cu acid azelaic.

Ce trebuie să facem atunci când observăm că avem o iritație sau o altă problemă cu tenul? Mergem la medic sau e suficient să întrebăm de farmacist ce tratament să aplicăm?

Aceasta este una din cele mai mari greșeli pe care o comit moldovenii. Lumea trebuie să știe că este bine să meargă la medic și nu direct la farmacist. În farmacii nimeni nu o să vă consulte cu adevărat profesionist. E bine să întrebați dermatologul, cosmetologul în cazul unor probleme cu pielea. Dacă o persoană amână vizita la medic și aplică un tratament indicat de un neprofesionist, problema pe care o are poate să devină cronică.  Nu lăsați să se cronicizeze problema, deoarece, spre final o să vă dați seama că, de fapt, nu ați economisit, dar din contra, ați cheltuit mult mai mult.

Ce este mai indicat în cazul problemelor de piele, cremele scumpe sau tratamentele naturiste?

Trebuie să știți că nu în toate situațiile ceea ce e mai scump ajută mai bine! Totuși, este important să se determine cauza problemei cutanate, după care să se aplice tratamentul, fie și naturist. Tratamentul poate fi foarte simplu, dar acesta, de asemenea, trebuie indicat de un specialist. Spre exemplu, ca element de îngrijire a tenului, eu sunt adepta măștilor naturale.

Cum putem să avem grijă de tenul nostru, fără să investim foarte mulți bani?

Cel mai ieftin, dar și eficient tratament sunt măștile din ingrediente naturale. Este recomandată aplicarea măștilor naturiste. Ca ingrediente ale acestora pot servi  iaurtul, oul, mierea, uleiul de masline și migdale de struguri. De asemenea, măști din fructe și legumele de sezon sunt foarte hrănitoare pentru piele, au proprietăți hidratante și antioxidante. Nu trebuie să investești foarte mult ca să arăți bine.

În mai multe surse am citit că orice persoană trebuie să aibă o trusă specială pentru îngrijirea pielii? Ce trebuie să conțină ea? O cremă de noapte și una de zi e suficient?

Trusa de îngrijire a pielii este diferită de la o persoană la alta, în funcție de necesitățile acesteia. Însă, ceea ce trebuie să conțină orice trusă este crema de zi și de noapte și crema de ochi, pe lângă loțiunile de demachiere a feței și pentru ochi.

Trebuie să știți însă că și pielea mâinilor trebuie îngrijită corespunzător, dacă vreți mâini frumoase și la 40 de ani. Același lucru se referă și la pielea întregului corp. Astfel, crema de mâini și loțiunea de corp sunt și ele necesare. Pe lângă loțiune, pentru corp se mai recomandă o loțiune exfoliantă (scrab), care se utilizează o dată sau de cel mult două ori pe săptămână, sau o data la două săptămâni. Desigur în trusă trebuie să mai intre și un demachiant pentru ochi și față, loțiune tonifianță și un gel special pentru spălat fața.

La ce trebuie să atragem atenția când alegem cremele de corp sau de față?

Cremele de față, în primul rând trebuie să corespundă tipului de ten - normal, gras, uscat, combinat. De asemenea, un alt aspect important este că trebuie să corespundă vârstei. Atunci când alegem produsele de îngrijire a pielii trebuie să fim atenți și la conținut. Astfel, trebuie să optăm pentru creme mai puțin parfumate, fără parabeni. Este foarte important să se respecte termenul de valabilitate după deschidere cutiei.

Cât de important este aplicarea cremei pe timpul zilei? Este necesară pentru toate persoanele sau doar pentru cei cu probleme?                                                                   

Este foarte importantă pentru toată lumea. Cremele sunt necesare pentru a ne proteja de devierile de temperatură, de vânt pe timp de iarnă, de razele ultraviolete. În plus, datorită cremelor pielea este hitratată cerespunzător, este hrănită, conform necesităților.

Ați spus că acneea e o problemă destul de mare pentru tineri. Există tratamente pentru toate tipurile de acnee în Moldova sau e mai dificil?

Spre fericirea noastră, acum pot fi tratate toate formele de acnee. Este nevoie doar ca persoana să se adreseze la dermatolog, deoarece acesta știe cu precizie ce tratament se potrivește. Din partea pacienților este nevoie de răbdare, încredere în medic și respectarea tuturor indicațiilor prescrise, deoarece efectele tratamentului apar mai târziu.

În ce măsură modul în care ne alimentăm influențează aspectul pielii? Ce alimente ne prind bine și care dăunează pielii?

În calitate de medic pot spune că fiecare dintre noi arată după cum se alimentează. Este important să fie o alimentație echilibrată, cu un aport suficient de vitamine și minerale. Un aspect la fel de important este să nu să se facă abuzuri, chiar și de alimente benefice pentru organism. Important este să se bea minimum doi litri de apă pe zi. Nu uitați, alcoolul, băuturile cofeinizante deshidratează foarte mult pielea.

Care sunt greşelile fundamentale pe care le facem în îngrijirea tenului?

Greșeala fundamentală este că nu se apelează la specialist, în cazul unor probleme. Oamenii aleg automedicația, ceea ce nu este corect. Posibil odată nimerește tratamentul corespunzător, dar asta nu va fi totdeauna. Nu uitați că produsele cosmetice sunt vândute de persoane nespecialiste în domeniu, de aceea recomandările vânzătorilor sau farmaciștilor nu întotdeauna sunt corecte. Trebuie să știți, crema care îi merge prieteni dumneavoastră poate să vă dăuneze. Fiecare om este individual și fiecare piele trebuie îngrijită diferit.

Doamna Vîzdoagă, vă mulțumim pentru interviu!