Autor: Irina Papuc

Republica Moldova se mai împrumută cu bani pentru procurarea unui soft cu echipamente pentru intervenții chirurgicale spinale pentru noul bloc chirurgical de Spitalul Clinic Republican. Ministerul Sănătății, care este responsabil de organizarea licitației, a anunțat că participanții eligibili trebuie să înregistreze o cifră de afaceri de 1.000.000 de dolari în procurarea echipamentelor medicale. Deși se pare că e foarte necesar și așteptat, receptorul final nu prea știe ce echipamente urmează să fie procurate, iar suma împrumutului este ținută în mare secret.

Ministerul Sănătății a anunțat că doritorii la licitație trebuie să trimită ofertele cu actele necesare înainte de 22 octombrie, ora locală 11.00. Participanții la licitație trebuie să întrunească criterii, printre care este necesar ca aceștia să dețină o cifră medie de afaceri de cel puțin 1 milion de dolari în ultimii trei ani sau o sumă echivalentă. Condiția este ca acești bani să fie obținuți exclusiv din vânzarea echipamentelor medicale și a softurilor.

Cu câți bani ne-am împrumutat nu este clar, întrucât această cifră este ținută în mare secret. „Dumneavoastră vă dați seama ce întrebați, dacă aveți oleacă de minte? Cum să vă spun cifra asta? Ar însemna că veți câștiga imediat licitația”, s-a arătat iritat de întrebare un angajat al Ministerului Sănătății care a și aruncat receptorul. Se știe că este vorba despre un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un credit de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare și un credit prin intermediul instrumentului Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate. Din banii oferiți de aceste instituții, dar și din resurse a Băncii Mondiale a și fost construit blocul de la Spitalul Republican.

Și dacă suma împrumutului nu se cunoaște, în cazul echipamentului care urmează să fie procurat sunt și mai multe semne de întrebare. Natalia Gorbatovskaia, responsabilă de licitație, nu a răspuns la apelurile și la mesajele noastre pentru aceste explicații. Vicedirectorul Spitalului Republican, Sergiu Ungureanu, ne-a doar că este vorba despre un soft și echipamente pentru chirurgia spinală. Fără acestea, doctorii nu pot face aceste intervenții.

 Ministerul Sănătății se mai împrumută cu 30 de milioane de dolari 

Discrepanțe mari la cifre

Echipamentul urmează să fie amplasat în sala hibrid a noului bloc. Șeful de aici, Aureliu Bodiu, spune că este „receptor final” și nu știe prea multe despre echipamentele care urmează a fi procurate. „Sunt vreo 200-300 de tipuri de operații spinale, iar acestea se fac în funcție de echipamente și de caracteristicile acestora. Nu eu am făcut caietul de sarcini. Este prematur să vorbim. Când va fi echipamentul veți veni să-l filmați”, ne-a spus Bodiu. Printre altele, intervențiile spinale se efectuează mai puțin în acest spital.

„Dacă în clinicile din lume raportul dintre intervențiile spinale și cele la creier este 60 la 40, mai multe sunt spinale, pe când la noi ar fi invers. Se fac mai multe pe creier, iar acesta sunt foarte complicate. Nu mai vorbesc despre faptul că avem foarte multe programări, suntem extrem de solicitați, dar avem o singură sală. Facem și câte patru operații pe parcursul unei zile”, a adăugat Bodiu.

 

 Noul sistem de finanțare a spitalelor, încă greu de înțeles pentru unele instituții medicale. „Este vorba despre dezinteres” 

 

Noul bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican a fost dat în exploatare acum patru luni. Guvernul a anunțat că pentru construcția acestuia s-au cheltuit 40 de milioane de euro, dintre care 11 au fost alocați de Executiv, restul fiind credite și granturi. Însă cât de eficient au fost folosiți banii nu s-a expus nimeni până acum. Într-un raport al Curții de Conturi se menționează că au existat discrepanțe foarte mari dintre sumele care figurau în studiul de fezabilitate al Ministerului Sănătății și calculele proiectantului. Astfel de la suma de 5 milioane de euro s-a ajuns la 10 milioane, această sumă fiind stabilită de către proiectant pentru construcția sediului. 

 

 

 

 Articole relaționate:

 

Proiecte grandioase, discutate pe jumătate. Ministerul Sănătății nu arată partea confuză a reformei. Unele spitale ar trebui construite din temelii, iar medicii nu știu unde vor activa peste cinci ani 

 

Andrei Usatîi, ministrul Sănătății: „Noul bloc chirurgical al Spitalului Republican va găzdui o sală de operaţii hibrid, unde vor fi făcute intervenţii pe creier, cu precizie de până la un micron”

 

Interviu cu ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi: „Nu avem 1 miliard de euro pentru a dezvolta nouă zone de sănătate. Vom avea mai puţine spitale regionale”