Autor: Irina Papuc
În secolul 21, în Republica Moldova se mai practică avorturile prin chiuretaj. Este vorba de o procedură învechită, cu utilizarea unui dispozitiv de metal tăios, practicată pe larg încă în perioada sovietică și care mai poate fi întâlnită, în raioane în mod special. De exemplu la Fălești, Ocnița, Telenești, Nisporeni, Soroca și Comrat. Organizația Mondială a Sănătății nu o recomandă pe motiv că ea implică foarte multe riscuri pentru sănătatea femeiii și, uneori, poate duce la deces.
Deși există de mai mulți ani metode de avort în siguranță, precum este aspirația vacuum sau adminsitrarea de pastile, o mare parte din femeile care decid să avorteze sunt traumatizate prin chiuretaj. Acest lucru se întâmplă cu precădere în raioane.
Datele Ministerului Sănătății arată că anul trecut au fost efectuate aproape 15.000 de avorturi, dintre care 35% - prin chiuretaj. Cifra nu s-a schimbat esențial față de anii 2011 și 2010, când 5.000 de femei au recurs la aceeași procedură.
Specialiștii nu pot spune cu siguranță dacă această modalitate a fost aleasă de fiecare femeie în parte sau dacă statisticile vorbesc despre lipsa de informare privind dreptul la întreruperea sarcinii în siguranță, garantat prin lege.
„În 2011 au fost aprobate Standardele naționale în domeniul avortului în siguranță. Există tendințe de îmbunătățire a situației, precum este reducerea la zero a cazurilor de mortalitate survenite în urma complicațiilor la avort. Și totuși se menține deja de trei ani, în mod inexplicabil, numărul mare al întreruperilor de sarcină efectuate prin chiuretaj. Este o modalitate foarte stresantă și care implică anumite riscuri“, explică Rodica Comendant, directorul Centrului de Instruire în domeniul Sănătății Reproductive. Procedura care presupune roaderea straturilor interne ale uterului poate provoca hemoragii, leziuni ale colului uterin și poate chiar străpunge uterul.
În același timp, doar puțin peste o mie de femei au ales să întrerupă sarcina prin metodă medicamentoasă, considerată una dintre cele mai inofensive. „În Moldova funcționează cu succes șase clinici de excelență în domeniul avortului în siguranță, în Bălți, Orhei, Cantemir, Chișinău, Cahul și Drochia. Acolo femeielor li se oferă suport psihologic, iar ele au dreptul să aleagă metoda de întrerupere a sarcinii“, mai spune directoarea Centrului.
Rodica Comendant precizează că moldovencele care decid să întrerupă sarcina sunt discriminate și supuse unui stres psihologic continuu. „Am văzut chiar și icoane pe care este scris că femeile vor arde în iad pentru că își omoară pruncii. Aceste mesaje sunt tulburătoare pentru o femeie care a aflat că fătul ei suferă de o malformație congenitală gravă sau a rămas însărcinată în urma unui viol. Ea are dreptul să decidă cum să procedeze și nu trebuie acuzată pentru asta. Noi nu milităm pentru avorturi, ci pentru o sarcină dorită și sigură, care să nu-i pună în pericol viața mamei“.
Potrivit legislației moldovenești,dar și recomadărilor medicilor avortul este permis până la 21 de săptămâni de sarcină.