Redactor: Ina Guțu

Mexicul se confruntă cu o criză de sănătate publică, în legătură cu faptul că numărul mămicilor din această țară care au renunțat la alăptat în ultimii șase ani a căpătat proporții îngrijorătoare, informează Fox News. Laptele matern este bogat în substanțe nutritive și anticorpi care îi protejează pe nou-născuții de infecții. Cu toate acestea,  în prezent, doar una din șapte femei mexicane optează pentru alimentarea pruncilor la sân, în primele șase luni de viață, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

O asemenea stare de lucruri se înregistrează într-o țară unde milioane de oameni trăiesc în sărăcie, condițiile insalubre amenință sănătatea un mare număr persoane, iar nivelul de educație este scăzut, subliniază jurnaliștii americani.

Pe lângă asta, Mexicul este lider printre primele 40 de economii ale lumii la capitolul mortalitate infantilă. În perioada 2005-2010 decesele provocate de cancerul de sân s-au dublat în rândul femeilor din Mexic, unii experți sugerând că printre cauze ar putea fi renunțarea la alăptat. Oficialii dau vina pe abundența spoturilor care fac publicitate produselor alimentare pentru bebeluși,  puține reglementări care să controleze activitatea companiilor producătoare, dar incapacitatea medicilor de a promova alăptatul la sân.

În țările din America Latină, doar în Republica Dominicană situația este și mai gravă decât în Mexic. Acolo doar 8 la sută dintre mămici își alăptează copiii. În unele țări, cum ar fi Brazilia sau Columbia, în ultimii 20 de ani situația s-a îmbunătăți foarte mult. Aproape 50 la sută dintre femeile columbiene și  40 la sută dintre cele braziliene își alimentează copii la sân.

Și în Statele Unite tendința este una pozitivă. Numărul mămicilor care optează pentru alăptat a crescut de la 11% în 2007, la 16 % în 2012.

Unele studii au demonstrat că alăptatul reduce în jumătate riscul de îmbolnăvire de cancer la sân .