Autor: Irina Papuc
Centrul de Cercetări Demografice al Academiei de Științe a Moldovei a emis al doilea avertisment în privința riscurilor de reducere drastică a populației în următoarele două decenii. În afară de faptul că se nasc tot mai puțini copii, crește numărul celor care se nasc bolnavi, a avorturilor spontane și a sarcinilor care s-au oprit din evoluție, iar toate cifrele depășesc de două sau trei ori statisticile din statele europene.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că Moldova se confruntă cu grave probleme demografice, pe care foarte puțin probabil, le va putea depăși dacă lucrurile vor continua să bată pasul pe loc. Astfel, conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice al Academiei de Științe a Moldovei în anul 2035 se vor naște nu mai mult de 19 mii de copii, iar tempoul descreșterii va fi puternic.
În același timp, numărul femeilor va scădea – pe segmentul de vârstă 15-24 de ani se va înregistra o scădere de la 954 de mii la 648 de mii până în 2035, iar pentru cel de 25 - 43 ani se va înregistra o descreștere de la 43 la sută la 22 la sută. Subiectul a fost discutat ieri la ședința Comisiei naționale pentru populație și dezvoltare, la Guvern.
█ Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi
350 de copii până la un an decedează
„Astăzi, peste 70 la sută dintre femeile gravide suferă de diferite boli somatice sau complicații obstetricale ale sarcinii și nașterii. Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar numărul sarcinilor ectopice este în creștere de la an la an”, afirmă profesorul în medicină Gheorghe Paladi. Specialistul utilizează termenul de „pierderi reproductive”, care este definit ca un total al conceperilor fetale, nematerializate prin nașterea acestora, luându-se în calcul primul an de viață a copilului și decesele materne. Astfel, specialiștii au calculat că din anul 1991 până în 2012 s-au născut puțin peste 997 de mii de copii, în schimb s-au înregistrat 583 de mii de pierderi reproductive.
„În fiecare an au loc aproximativ 3.000 de avorturi spontane și sarcini oprite din evoluție, peste 10.000 de avorturi la cerere, peste 500 de avorturi cu indicații medicale și alte peste 100 – din motive sociale. În același timp, sunt înregistrate 450 de decese ale nou-născuților în perioada ante, intra și neonatală și 350 de decese ale copiilor în primul an de viață”, mai adaugă specialistul. În aceste condiții, pierderile reproductive ating anual 16.078 de cazuri.
█ Cum știința modifică pentru totdeauna modul „clasic” de a concepe un copil
În Moldova se înregistrează cele mai înalte rate ale infertilității
Pentru a remedia situația, specialiștii au propus Ministerului Sănătății o serie de măsuri care urma să fie îndeplinite în termeni restrânși. Printre cele mai importante se numără optimizarea rețelei de maternități și crearea unor centre specializate și dotate pe regiuni. Aceștia sunt de părere că păstrarea maternităților în fiecare spital raional este inutilă, deoarece numărul nașterilor este foarte mic, iar profesionalismul medicilor scade, atunci când sunt nevoiți să asiste la două nașteri pe lună. Pe de altă parte, mai cred specialiștii, Moldova ar trebui să reglementeze prin lege numărul embrionilor transferați în timpul fertilizărilor in-vitro. Mai exact, precizează experții, introducerea mai multor embrioni duc la riscul de naștere prematură sau oprirea fătului din evoluție. Ministerul Sănătății are timp până la finele primului trimestru din anul următor să informeze comisia despre ce a realizat din recomandările emise.
În Republica Moldova se înregistrează cele mai mari rate ale infertilității cuplurilor – peste 21 la sută, sporul natural este negativ, iar numărul copiilor născuți scade drastic în fiecare an. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2013 s-au născut 37 de mii de copii.
█ Articole relaționate:
Spermatozoizii-roboți, o nouă invenție ce poate fi utilizată în fertilizarea în vitro