Autor: Irina Papuc

Au terminat studiile și sunt gata să salveze vieți. Este vorba despre cei peste 800 de absolvenți din acest an ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“, care au depus astăzi Jurământul lui Hipocrate, în cadrul unei ceremonii fastuoase. Ei au făgăduit părinților și profesorilor că nu vor uita nici pentru o clipă de responsabilitatea care le-o imprimă această profesie, că vor lupta pentru sănătatea fiecărui pacient și își vor face onest datoria de medici.

La eveniment a fost prezent și premierul Iurie Leancă, care le-a promis tinerilor că până la finele anului bursele, în valoare de 910 lei, vor fi suplimentate cu un salariu de medic pentru munca depusă.  

Proaspeții absolvenți ai Universității de Medicină ar putea începe deja activitatea profesională, deoarece ieri, o comisie formată din specialiști în domeniu a decis asupra repartizării acestora în instituțiile medicale din Republica Moldova. Potrivit lui Nicolae Proca, prodecan al Universității de Medicină, aproape 90 la sută dintre ei vor ocupa locurile vacante din sectorul de sănătate publică din municipiul Chișinău și Bălți, precum și din raioanele țării. Majoritatea celor care s-au specializat în farmacie și stomatologie au ales, însă, instituțiile private.