Autor: Irina Papuc
Medicii dermatologi și oncologi avertizează că bronzatul artificial, la solar, reprezintă un real pericol pentru sănătate și, de cele mai deseori, implică un final tragic cu un diagnostic inevitabil – cancer de piele. Potrivit specialiștilor, culoarea de un arămiu pronunțat a pielii nu e un indiciu al frumuseții fizice, ci un semn că a suferit grave afecțiuni celulare, ca urmare a acțiunii razelor ultraviolete.
Bronzul a devenit de ceva timp un element indispensabil al unui fizic atrăgător, mai ales în percepția moldovencelor. Din dorința de a arăta cât mai bine, ele merg la solar chiar și pe timp de iarnă, pentru ca la început de sezon estival să-și poată deja etala corpul bine bronzat. Expunerea la raze UV și UVB provoacă, însă, melanomul – cel mai grav tip de cancer, potrivit medicilor.
„În cele câteva minute pe care le petrec femeile în solar, razele ultraviolete pătrund în piele în măsură de 90 la sută, indiferent de cremele sau emulsiile alese. Acestea sunt practic ineficiente“, afirmă Veronica Malcoci, medic dermatolog la o clinică privată din Capitală. Ea califică drept mituri afirmațiile potrivit cărora bronzul artificial nu ar fi atât de dăunător decât cel natural. „Nu este nimic mai neadevărat. Expunerea la solar poate fi chiar mai dăunătoare, deoarece aceste filtre pot acționa cu o putere echivalentă de două sau mai multe ore de stat la soare în orele amiezii“, precizează doctorul.
Potrivit lui Valeriu Palade, medic oncolog, melanomul poate fi identificat prin apariția unor negi pigmentați, care își schimbă culoarea și forma. În fază avansată, acestea provoacă dureri, sângerări și prurit. Șansele de supraviețuire în caz de melanom sunt, în medie, de 50 la sută, în funcție de stadiul bolii. Totodată, medicul precizează că expunerea la razele UV și UVB poate provoca și alte două forme de cancer – bazocelular și pavimentos. La fel ca orice tip de cancer, cel de piele nu dă semne din primele luni. Acesta se dezvoltă într-un termen de la cinci până la zece ani.
Cancerul de piele a devenit în ultimii ani una dintre cele mai întâlnite forme de tumori maligne în Moldova, iar în 2012 a ocupat locul patru, după cancerul colorectal, la sân și cel pulmonar.