Autor: Irina Papuc
Visează să vadă oceanul, să iasă la o plimbare cu bicicleta prin Barcelona, să-și găsească bărbatul visurilor ei și să-i explice viitoarei ei fetițe ce este dragostea. Sunt speranțele unei tinere de doar 23 de ani din Chișinău, diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, o formă virulentă de cancer care afectează sistemul limfatic. Tânăra a fost diagnosticată acum o lună, deja în a patra fază a bolii. Primele simptome au apărut acum un an, însă doctorii n-au înțeles despre ce maladie este vorba și în consecință au tratat-o de o cu totul altă maladie.
Alina Țaruș este din Chișinău. Primele simptome ale maladiei le-a simțit acum un an – dureri foarte mari la articulația unui picior. Când mersul și somnul au devenit imposibile din cauza durerii îngrozitoare, Alina a mers la doctor. Până nu demult tânăra a considerat că suferă de artrită, întrucât doctorii i-au comunicat că aceasta este adevărata cauză a durerilor ei îngrozitoare. În consecință, ea a pierdut un an din viață, tratându-se de o maladie pe care nu o avea. Mai exact opt luni a fost tratată de artrită, până când să se deplaseze a devenit imposibil.
„Vineri am dat analize. Rezultatele vor fi gata într-o săptămână. Presiunea crește, temperatura este sub 38, simt de parcă ar trăi demoni în mine. Încă nu pot merge, așa că stau la pat, din când în când îmi schimb poziția. Am refuzat să iau dimedrol și analgină (în spitalele noastre încă persistă această formă sovietică). Aici e un flux foarte mare de oameni, paturi nu s-ajung. E înspăimântător să mă gândesc cât de mulți bolnavi suferinzi există”, a scris ea pe o rețea de socializare la începutul lunii septembrie.
Alina este internată acum la Institutul de Oncologie. Pentru că e slăbită n-am îndrăznit să o deranjăm. Am vorbit cu prietena ei, Tatiana. Acum toți fac tot posibilul să adune banii necesari pentru ca Alina să se trateze în altă țară, acolo unde cred ei șansele la reabilitare, chiar dacă mici, să fie mai reale. „Alina a fost tratată opt luni de o maladie pe care nu o avea. Nici acum nu este clar cu ce o tratează. Doctorii nouă ne spun una, părinților ei cu totul alta. Avem nevoie de 50 de mii de euro să meargă la tratament în Moscova. Până acum am adunat 17 mii. Facem tot ce putem. Seara suntem frânți de oboseală. Facem tot posibilul ca să o salvăm”, spune Tatiana.
Doctorii de la Institutul de Oncologie, unde se tratează Alina spun că starea ei este gravă. Primul tratament cu preparate chimioterapice nu a dat rezultate. Aceștia au refuzat să ne spună instituția unde Alinei i s-a stabilit primul diagnostic, argumentând totodată că nimeni n-ar fi vinovat de starea în care ea a ajuns acum. „Înțelegeți, nu este chiar așa de simplu. La ea, limfomul a atacat oasele și apoi țesuturile, totul a pornit de la articulații. Nimeni nu este vinovat de starea ei. Boala este de vină. Nu are rost să știți cine a tratat-o de artrită”, ne-a spus Maria Robu, medic hematolog. Deși tot ea recunoaște că tânăra a ajuns la ei deja în faza a IV-a bolii, ultima.
„Rezultatele analizelor au arătat că este vorba despre limfom non-Hodgkin, formă virulentă. Nu putem spune exact de când a început să se dezvolte maladia și nici factorii declanșatori. Poate ea a fost expusă acestor factori acum cinci ani sau zece, dar noi nu știm ce-a fost atunci”, a mai adăugat Robu. Medicii sunt deranjați de faptul că rudele Alinei au refuzat la etapa inițială tratamentul, acceptându-l doar pe cel simptomatic. Aceștia dau asigurări că medicamentele existente în Moldova sunt la fel ca și cele din străinătate, acolo unde sunt tratați acești bolnavi, că ele nu se diferențiază prin calitate.
„Este imposibil. Viața nu se poate termina așa brusc”
„Noi nu vedem rostul ca ea să se trateze peste hotare, dar e decizia ei. Aici e totul gratuit, nimeni nu-i cere un bănuț pentru nimic”, mai spun medicii din secție.
Și dacă medicii vorbesc parcă resemnați despre soarta Alinei, atât ea cât și prietenii ei cred în visuri și speranțe. Ei spun că au existat precedente când oameni aflați în starea tinerei s-au pus pe picioare. De aceea luptă.
„Am trecut prin chimioterapie, medicii mă pun față în față cu finalul - tratamentul nu mă va mai ajuta așa că ei nu știu ce să facă. Este imposibil! Viața nu se poate termina așa brusc. Vreau să încerc atâtea lucruri interesante. Să alerg cu nepoții mei pe malul mării, să croșetez șosete de iarnă și pălării. Voi lupta pentru viața mea, atâta timp cât pot. Tot de ce am nevoie este 50 de mii de euro. Mă voi bucura de fiecare secundă din viața mea, până când voi muri! Să trăiești cu un limfom este groaznic”. Acestea sunt visele Alinei.
În Republica Moldova sunt internați anual cu limfom aproximativ 200 de oameni. Șansele lor la reabilitare scad odată cu evoluția bolii. Specialiștii spun că acest număr este ridicat pentru țara noastră. Cei care doresc să o ajute pe Alina pot face donații prin intermediul următoarelor conturi bancare.
Ce este limfonul non-Hodgkin
În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip special de celule albe sangvine, numite limfocite, încep să crească necontrolat sau să se acumuleze din cauza faptului că celulele nu mor. De aceea, limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al limfocitelor, care formează limfoame. Acestea sunt un tip de tumoră şi se formează adesea în ganglionii limfatici, care sunt o componentă a sistemului limfatic. Sistemul limfatic este prezent în tot organismul, de aceea limfoamele pot apărea în orice organ. De exemplu, în mod frecvent pot apărea în splină şi ficat. Dar ele se pot forma oriunde altundeva, în creier, stomac sau măduva osoasă.
Există peste 30 de tipuri de limfom non-Hodgkin (LNH) şi acestea pot fi clasificate în două categorii majore: cu progresie lentă sau indolent. Adesea nu există simptome la diagnostic şi poate fi greu de depistat.
În ciuda faptului că se fac numeroase cercetări, cauza exactă de apariție a limfomului non-Hodgkin nu este deocamdată cunoscută. Specialiștii sunt de părere că poate exista un factor declanșator care să determine dezvoltarea anormală a limfocitelor, iar acesta poate fi reprezentat de infecții, cel mai adesea virale, sau expunerea la anumiți factori din mediu. Limfomul non-Hodgkin nu este însă contagios, nu se poate transmite de la un pacient la altul și nu este nici favorizat de anumite traumatisme.
Beneficiary: TARUS ALINA MIHAIL, VICTORIABANK,
Chisinau, Moldova, IDNP: 200 60 420 412 12,
codul contului 2259
SWIFT: VICBMD2X,
IBAN: MD95VI225911402241429494
█ Articole relaționate:
10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cancer