Redactor: Ina Guțu

95 la sută din persoanele care folosesc o toaletă nu-și spală mâinile suficient de bine. Acesta e rezultatul unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan. Potrivit savanților, doar 5 la sută din locuitorii Statelor Unite se spală pe mâini destul de mult timp pentru a distruge toate bacteriile patogene, scrie Fox News.

Totodată, s-a constatat că doar doi din trei americani folosesc săpunul în asemenea situații, iar unul din zece nici nu mai trece pe la chiuvetă. Rezultatele arată că, în comparație cu femeile, bărbații sunt mai neglijenți.

Studiul s-a bazat pe colectarea unor date obținute prin observație,  în toaletele din universități, restaurante, dar și în alte locuri publice. În total, au fost supuși observației un număr de 3.749 de oameni. Centrul american de Control și Prevenire a Bolilor recomandă spălarea mâinilor, folosind apă și săpun, timp de cel puțin 15-20 de secunde. Rezultatele cercetării arată, însă, că persoanele supuse observației s-au spălat pe mâini, în medie, mai puțin de 6 secunde. Doar 5% s-au încadrat în recomandările centrului american.

În cazul bărbaților, doar jumătate au folosit săpun, în timp ce 15 la sută nici nu au trecut pe la robinet. În rândul femeilor situația este mai bună. 78%  dintre acestea au folosit și săpun atunci când și-au spălat mâinile și doar 7 la sută au ocolit chiuveta.

Cercetătorii au constatat, totodată, că chiuvetele murdare sunt un factor ce-i demotivează pe unii să-și spele mâinile.

Mâinile murdare sunt cauza a jumătate din infecțiile bacteriene transmise prin alimente.