Autor: Irina Papuc
Medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, care ar fi violat 16 paciente cu probleme mintale, este încă în libertate. Cel care trebuia să rămână după gratii pe viață, se mai poate bucura de libertate, pentru că justiția îi permite acest lucru. Dosarul lui, care conține 18 capete de acuzare, este blocat la Judecătoria Bălți de cel puțin jumătate de an. Justiția mai gafează și a doua oară – pe lângă faptul că bărbatul nu și-a primit pedeapsa, procurorii consideră că femeilor care au declarat că au fost violate și ulterior li s-a făcut avort fără acordul lor, nu le-a fost încălcat niciun drept.
„Caz de rezonanță sporită”
De la începutul anului trecut, când Poliția a anunțat că a primit 16 plângeri de viol de la femeile internate în instituția de Psihoneurologie Bălți, pe numele doctorului care le tratează, nu s-a schimbat mare lucru. Deși ar fi trebuit să fie un caz de rezonanță și urmărit cu atenție de societatea civilă, doar câțiva avocați se mai zbat pentru dreptatea acestor femei, iar ONG-urile au publicat câteva rapoarte și constatări privind existența violurilor. Desigur, nicio instituție nu pare să fi luat în calcul ororile descrise.
Am încercat să aflăm la ce etapă se află dosarul medicului Florea. În afară de faptul că responsabilii recunosc că este „caz de rezonanță sporită” – nimic bun. „Dosarul se află deja de foarte mult timp la Judecătoria Bălți. Acolo se tergiversează din cauza unor litigii ale judecătorilor care au fost desemnați să examineze cauza. Pentru că este dosar de rezonanță sporită au fost desemnați trei judecători. La unul dintre ei a expirat mandatul de judecător, iar al doilea mandat nu a fost prelungit”, ne spune Viorel Tureac, procurorul Municipiului Bălți. Epopeea continuă – judecătorul Florentina Drăgan, care a fost numită în funcție în 2009, a acționat Ministerul Justiției în instanță, iar până nu va fi încheiat procesul cazul nu va fi examinat.
Ce rămâne după un viol
Lucrurile însă sunt mai complicate, întrucât consecințele unui viol sunt mult mai grave și de lungă durată – femeile abuzate au rămas însărcinate. Pentru a ascunde drama, acestora li sa făcut avort fără voia lor. De fapt, asta încearcă să demonstreze avocații care apără interesele a două beneficiare de la Internatul cu pricina. Și aici lucrurile bat pasul pe loc. Drept răspuns la o plângere adresată Procuraturii Bălți referitor la acțiunile doctorilor de la Centrul Perinatologic Bălți, care au efectuat avorturile, și ale conducerii internatului, procurorii spun că nu văd care e infracțiunea.
„Plângerea a fost expediată pe 5 mai, iar decizia Procuraturii a fost emisă pe 1 octombrie. Procurorul mă informează că în baza materialelor procesului penal au decis să nu înceapă urmărirea penală pe motivul lipsei în acțiunile personalului medical al internatului și al centrului perinatologic Bălți a elementelor infracțiunii. În motivare acesta a indicat: avortul și chiuretajul s-a efectuat în limitele legii, în incinta instituției medicale, de către persoane care au studii medicale superioare speciale, la indicația doctorilor”.
Ceea ce fac, de fapt, procurorii este să pună totul pe seama unui ordin al Ministerului Sănătății, care prevede că în cazul problemelor de sănătate ale sistemului nervos central, pot fi efectuate avorturi până la sfârșitul celei de-a 21-a săptămâni de sarcină. Problema este că acordul pentru avort lipsește, iar pacientele au povestit că au fost obligate să avorteze și că ele, de fapt, își doreau acești copii.
„Sunt duse să fie curățite”
Lucrurile ajung oarecum într-un cerc vicios. Victimele violate și apoi obligate să facă avort au fost ascultate de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării încă în luna aprilie. Atunci a fost emisă și o decizie – ca internatul psihoneurologic „să se abțină de la astfel de încălcări, iar Procuratura Generală – să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea vigilentă a cazurilor de întrerupere forțată a sarcinii”. Ceea ce, de fapt, n-a fost făcut.
Despre faptul că persoanele cu probleme psihiatrice sunt supuse abuzului sexual și fizic se știe de mai mulți ani. Într-un raport al Ombudsmanului din 2013 se conțin mărturiile pacientelor violate. „La internat e bine, hrănesc bine. Nu ne obijduiesc. Femeile care sunt gravide sunt duse la spital pentru a fi curățite, adică li se face avort, persoanele cu copii nu sunt ținute la internat. Asta e rău. Acum prietena mea O. este la spital pentru a i se face avort”, a spus una dintre beneficiare. „În anul 2012 medicul Florea mi-a dat bani și mi-a zis să cumpăr țigări. Venind la el în birou, el m-a amăgit și am avut o relație sexuală cu el, necătând la faptul că eu nu am dorit. Nu vreau nimeni să cunoască, deoarece mă tem că voi fi transferată în blocul nr. 2”, este declarația altei femei.
Statul – în somn letargic
Lucrurile însă nu se schimbă. În timp ce autoritățile statutului nu găsesc mecanismele de a-i trage la răspundere pe violatori, avocații poporului se plâng că sunt doar niște „câini care latră la stăpân”, numai că acesta se află în somn letargic.
„Avocatul poporului e un fel de câine care latră la stăpân. Dacă acesta este surd, trebuie trezit prin reacția societății. În afara de penița voastră, a jurnaliștilor, nu avem alte pârghii. Acestea nici măcar nu sunt știri, sunt tragedii umane. Nici autoritățile, nici societatea nu reacționează în niciun fel. Sincer, suntem foarte indignați”, spune Anatolie Munteanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova.
Dosarul pe numele lui Stanislav Florea a fost pornit la începutul anului trecut. Deși este tergiversat, procurorii cred că sunt destule probe pentru a-l incrimina și că acest lucru îi revine acum justiției. Cât despre avorturi, problemele continuă să fie dosite.
█ Articole relaționate: