Redactor: Virginia Murariu

Pete roşiatice şi piele care se descuamează pe coate, pe genunchi, pe abdomen sau chiar pe scalp. Aceasta este afecțiunea numită psoriazis, confundată de un număr foarte mare de oameni cu o boală cutanată contagioasă şi care duce la izolarea bolnavilor.

„Dacă v-ar plăcea de cineva care ar avea psoriazis, în momentul când aţi vedea că se dezbracă, la mare, de exemplu, oricât de îndrăgostită aţi fi, tot aţi avea tendința să daţi înapoi şi să vă gândiți de două ori dacă vreți sau nu să continuați relaţia“, lansează o ipoteză un bărbat care se luptă de mai bine de zece ani cu stigmatul psoriazisului.

Ei bine, persoanele cu psoriazis, care nu sunt deloc puține, se confruntă zi de zi cu reacții de respingere din partea celor din jur la vederea scuamelor albe de pe pielea lor, mai ales dacă afecțiunea îşi face simțită prezenta pe zone neacoperite cu haine.

 Salinele din Chișinău, la mare căutare. Procedura care vă poate scăpa de boli respiratorii, de piele și de stomac 

De unde ideea că psoriazisul ar fi contagios, cum îl putem recunoaşte, de ce apare, cât de eficientă este crema de gălbenele şi cum poate fi ţinut sub control aflăm de la medicul primar dermato-venerolog Marcela Poenaru, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central şi de la Alina Kasprovschi, director executiv al Fundaţiei Comunitare Bucureşti.

 „Faptul că psoriazisul se ia este o idee preconcepută. Psoriazisul este o afecțiune cutanată, necontagioasă, moștenită genetic, provocată de factori de mediu, precum anumite infecții, traumatisme sau medicamente. Există în corpul unor oameni niște gene, pe mai mulţi cromozomi, ca un fel de cheie care în momentul în care se potrivește într-o anumită broască, care duc la apariția bolii, în prezenţa factorilor de risc. Cel mai important factor de risc este stresul emoțional“, a explicat medicul Marcela Poenaru pentru Adevărul. 

De ce apar scuamele? „Pielea umană se regenerează periodic. La fiecare 28 de zile, avem o piele nouă. În cadrul psoriazisului, această regenerare se face în 3-4 zile, iar scuamele reprezintă o urmare a acestui fenomen“, a explicat dermatologul. Majoritatea pacienților recunosc faptul că declanșarea bolii are la bază un eveniment foarte stresant. Transmiterea este variabilă, nu e numai pe verticală, de la mamă la copil. Ea se poate face şi de la unchi, mătuși. Locurile predilecte ale leziunilor sunt coatele, genunchii, zonele sacrate. Sunt forme ușoare, medii şi grave.

400.000 dintre români au psoriazis

În România, studiile arată o prevalență de 2%. În realitate, sunt 3-4%. Sunt pacienţi din zone rurale care nu dau importanţă leziunilor şi nu vin la medic. În ultimii 20 de ani, stresul este mai mare, viaţa e mai complicată. Există forme de psoriazis care apar şi la copii, de la 2-3 ani. Cu cât vârsta de apariția a psoriazisului este mai mică, cu atât mai mare este probabilitatea de apariție a complicațiilor. Psoriazisului este o boală inflamatorie sistemică, modulată imunologic. De foarte multe orie ea se asociază cu depresie, boli psihice, diabetul zaharat, afecțiunile cardiace. În momentul în care merg în stațiuni de agrement sau băi, pacienții au nevoie de aviz medical, în care se spune clar că nu au o boală contagioasă. Sunt cazuri în care pacienților le sunt refuzate diverse servicii, ca de exemplu să fie tunși. 

Pacienţii cu psoriazis sunt nevoiţi să lipsească de la locul de muncă, atunci când au pusee. Sunt unii care astfel de pusee de 2-3 ori pe an, iar alţii le au mai frecvent.  „Viaţa de cuplus este foarte afectată. Aceşti oameni îşi găsesc foarte greu parteneri. Nu e uşor de trăit cu o persoană cu psoriazis, pentru că sunt depresivi“, a subliniat medicul. Aproxiamtiv 20% dintre pacienţi au forme severe de psoriazis, 20-30% sunt forme uşoare, iar restul sunt medii.  Pentru că factorul psihic este foarte important, sfătuiesc pacienţii să fie consultaţi de psihiatru sau psiholog.  Printre măsurile dietetice de control al bolii e recomandată evitarea cofeinei, alcoolului, condimentele. În general, e recomandat regimul hipocaloric”.

 Mai puține bacterii pe piele înseamnă un risc mai mare de dezvoltare a dermatitei atopice 

Cât de repede dispare puseul?

Pentru formele severe şi medii există terapiile biologice. Sunt eficace, dau efecte rapide şi îşi mențin efectul timp îndelungat. Leziunile pot să dispară în interval de o săptămână - 10 zile, în formele ușoare. Pot însă să dispară şi după câteva luni de tratament.  Principalele riscuri ale terapiilor biologice este scăderea imunității. De aceea, medicul trebuie să vadă mai des un pacient care ia un asemenea tratament.  „Crema de gălbenele este hidratantă, dar în psoriazis poate face mai rău. E foarte important ca pacientul să vină la medic, pentru tratamentul corect“, a subliniat doctorul Poenaru.

Se vindecă?

Odată apărută, boala se menține pentru întreaga viaţă. Riscul de apariţie a puseelor e în strânsă legătură cu factorii predispozanți. „Dacă s-ar descoperi o terapie genetică, atunci e posibil să se ajungă la un tratament care vindecă boala. Eu nu cred însă, pentru că sunt prea multe gene implicate. Dacă factorii de risc sunt diminuați, atunci boala poate fi redusă la tăcere. Totuși, sabia lui Damocles rămâne prezentă“, a conchis medicul. 

Astăzi se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului.

 

 Articole relaționate:

Bolile de piele netratate care pot cauza afecțiuni cardiovasculare 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor