Autor: Virginia Murariu
Căsătorite sau care trăiesc în concubinaj, după ce au născut câțiva copii, unele moldovence recurg la metode de contracepție definitive. Medicii susțin că acestea, dar și partenerii lor, trebuie să fie conștienți că metoda este ireversibilă. Ei mai spun că sunt femei care, după o astfel de procedură, s-au răzgândit, dar au fost nevoite să suporte consecințele propriei decizii.
Decise că nu mai vor să mai treacă vreodată prin experiența de a deveni mamă, unele femei din Republica Moldova recurg la diferite metode de contracepție: anticoncepționale, sterilet sau folosirea prezervativului. Sunt însă și moldovence care se hotărăsc să-și facă sterilizare definitivă. Potrivit presei străine, în alte țări medicii fac sterilizare definitivă la solicitare, indiferent de vârsta pacientei, în Republica Moldova însă medicii respectă câteva criterii.
„Sterilizarea se face la dorință, dar trebuie să aibă totuși niște indicații. Pacienta trebuie să aibă mai mult de 35 de ani, trebuie să aibă nu mai puțin de trei copii, acordul soțului și se mai face în cazul în care este vreo patologie asociată, ceva ce nu-i permite să aibă copii“, spune Cornelia Sârbu, șefa secției de internare din cadrul unei maternități din Moldova.
Nu tot timpul a fost însă așa. „Acum 20 de ani se făcea la dorință, dar erau cazuri în care pacientele fie se recăsătoreau și reveneau. Am mai avut un caz în care o tânără în vârstă de 27 de ani și-a făcut sterilizare definitivă după ce a născut doi copii. Ulterior, aceștia au murit într-un accident și a revenit la noi să-i face recanalizare, dar nu se mai putea de făcut nimic. A fost o tragedie“, povestește medicul Cornelia Sârbu. Tot ea spune că o astfel de procedură efectuată prin laparoscopie costă aproximativ 1.000 de lei.
În lume există două modalități de sterilizare definitivă care durează aproximativ 15 minute. „Laparoscopia - atunci când se secționează trompele la nivelul uterului. Dar și sterilizarea histeroscopică - o modalitate mai modernă și mai inofensivă. Fără anestezie, fără nimic se intră în uter cu un instrument cu cameră foarte îngustă, se duce în zonele undele trompele se deschid în uter, în cornurile tubare, și la nivelul acestor orificii interne se plasează câte un stent de metal. Principiul este de a bloca trompele la nivel de intrare în uter“, explică Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.
Specialistul mai spune că deocamdată face doar prima procedură, iar lunar are 1-2 paciente. Totuși, el crede că dacă medicii ar avea condiții să facă sterilizare definitivă și prin cea de-a doua metodă, numărul pacientelor ar crește. „Dacă vom reuși să implementăm în Moldova sterilizarea histeroscopică, fără anestezie, fără durere, cred că numărul pacientelor va crește. Unele femei, deși ar vrea să-și facă o astfel de procedură, sunt reticente. Majoritatea se tem de intervenție pentru că trebuie să i se facă anestezie, operație etc. Foarte multe femei confundă sterilizarea cu castrarea. Ele cred că dacă se face sterilizarea ele pierd ovarele, se îngrașă etc, însă aceasta nu se răsfrânge asupra funcției ovariene în continuare“, explică Maxim Călăraș.
„Trăiesc cu frica, devin gravide și fac avorturi“
Și el respectă anumite criterii, spune că n-ar face o astfel de procedură unei tinere care n-a avut copii niciodată. Femeile care-i pășesc pragul însă au poveștile lor. „Unele sunt la 35-38 de ani, au trei copii și se gândesc că până la menopauză au 15 ani. Să bea contraceptive? Să-și pună sterilet –dispozitiv intrauterin- poate, dar el are multe efecte adverse neplăcute și poate provoca complicații. Să folosească prezervativ? Cuplurile în familie nu folosesc prezervative, acesta este un mit“, spune medicul.
Sunt și femei care aleg o altă cale. „Trăiesc cu frica, devin gravide și fac avorturi“, mai spune medicul. Totuși, cele care aleg prima variantă de contracepție trebuie să știe că o astfel de procedură este ireversibilă. La o clinică privată prețul unei astfel de proceduri este de 7.000 de lei și asta deoarece medicii utilizează aparataj scump, iar procedura presupune și internare. Odată hotărâte, femeile trebuie să semneze și o cerere pe propria răspundere pentru sterilizare definitivă. Cele care se răzgândesc ar mai putea avea un copil doar prin procedura de fertilizare in vitro.
Sunt însă și medici care recomandă această metodă. „Noi le recomandăm femeilor care au și cinci și zece copii. Cu cât mai multe sarcini cu atât mai multe riscuri pentru sănătatea gravidei. Multe nu acceptă, din motive religioase sau alte motive. Aceasta este cea mai eficientă și sigură metodă de contracepție“, susține Vera Melniciuc, ginecolog –obstetrician la un centru de sănătate a femeii.
Un ordin al Ministerul Sănătății din 2005, cu privire la sterilizarea chirurgicală feminină voluntară, prevede că sterilizarea chirurgicală se efectuează doar cu acordul şi la cererea confirmată în scris a femeii după următoarele indicații: existența a trei şi mai mulți copii; vârsta mai mare de 40 de ani; cicatrice pe uter după operația cezariană; tumori maligne în anamneză de orice localizare; maladii endocrine congenitale şi dobândite; maladiile sângelui, ale organelor hemato-poetice şi unele tulburări ale mecanismului imunitar. De asemenea, în această listă se regăsesc și unele tulburări mentale şi de comportament; unele maladii ale sistemului nervos, organelor de simț, aparatului circulator, aparatului respirator, digestiv, oro-genital; malformaţii congenitale şi anomalii cromozomiale, naşterea repetată a copiilor cu vicii congenitale, cu anomalii cromozomiale, maladii ereditare; stare după operație cu înlăturarea unui organ vital, de exemplu: rinichi, pulmon etc.
█ Articole relaționate:
Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi
Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer