Autor: Irina Papuc
A înregistrat peste 20 de plângeri într-o singură lună de la pacienții internați în instituțiile psihiatrice, printre care vizează tratamente inumane și existența unui deces la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Este bilanțul abia la început de activitate a noului avocat, desemnat să le apere drepturile acestor pacienți. Ombudsmanul spune că îi este greu să-și facă meseria, deoarece încă îi este interzis accesul în unele spitale.
Proaspăt învestit în funcția de ombudsman al pacienților din instituțiile psihiatrice, Petru Moscaliuc, spune că prima lună din activitatea sa nu a fost deloc ușoară și asta pentru că nu exista un regulament care să prevadă cum poate să-și exercite funcția.
„Sunt învestit în funcție de o lună deja. Am reușit să vizitez toate internatele psihoneurologice din țară. Am discutat cu bolnavii, le-am lăsat numărul meu de telefon ca să mă poată informa oricând despre neregulile care se întâmplă. Deja am înregistrat peste 20 de plângeri, legate de accesul la informație, intenții de a fi izolați în camere speciale cu scopul de a fi pedepsiți. Mai avem și două cazuri grave, în privința aplicării torturii”, spune Moscaliuc. Acestea au fost înregistrate la Spitalul Clinic de Psihiatrie și la Internatul psihoneurologic din Bălți. Deocamdată accesul acestuia a fost blocat la spitalul de la Codru.
„Am încercat să investighez și un caz de deces, înregistrat în acest spital. Accesul la informație a fost deocamdată blocat. Și acest lucru îl fac foștii mei colegi pe care îi cunosc foarte bine. De când am obținut această funcție atitudinea lor s-a schimbat. Probabil există ceva de ascuns”. Avocatul spune că nu există date, însă pacientul ar fi decedat din cauza faptului că nu i-a fost acordată asistență medicală corespunzătoare. Ministerul Sănătății urmează să investigheze decesul.
Petru Moscaliuc a fost numit în funcția de avocat al pacienților din instituțiile psihiatrice în urma unui concurs organizat de PNUD. Astăzi Ministerul Sănătății a publicat și regulamentul după care se va conduce ombudsmanul în activitatea sa. Astfel, documentul prevede că ombudsmanului îi este asigurat dreptul să organizeze ore de audieri cu pacienții, în condiții de confidențialitate, să obțină accesul la fișele medicale ale pacienților, să efectueze înregistrări audio și video, atunci când este cazul. Ombudsmanul este cel care va examina toate plângerile fie de la pacienți, fie de la reprezentanții lor legali. Totodată, acesta va putea face vizite inopinate în spitale. Cel puțin așa prevede regulamentul, iar spitalele sunt obligate să-i asigure acestuia accesul atât în instituție, cât și la informațiile solicitate.
În cadrul vizitelor sale, avocatul va examina dacă persoanele au fost internate legal în spital, dacă au acceptat tratamentul, care sunt condițiile de internare, cele igienice, cum este asigurată mâncarea, precum și dacă există suficient personal în instituția medicală.
Pacienții din instituțiile psihiatrice sau reprezentanții legali ai acestora pot denunța cazuri de comportament inuman sau alte încălcări, la numărul de telefon al ombudsmanului - 069 - 95 -95 - 92.
Medicii de la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău mai sunt vizați într-un dosar penal pentru tortură, investigat de Procuratura Generală. Conducerea instituției a negat de fiecare dată că subalternii ar aplica forța sau le-ar îngrădi drepturile pacienților. Mai recent, Ministerul Sănătății a acționat în instanța de judecată o decizie a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, pentru că acesta a emis o decizie prin care confirma aplicarea tratamentelor degradante din acest spital. Consiliul cerea atunci Ministerului Sănătății, în calitate de fondator al instituției, să înlăture neregulile. Și la Internatul psihoneurologic din Bălți au fost făcute publice mai multe cazuri de obligare a pacientelor să facă avort. Toate acestea după ce la începutul anului trecut, poliția a înregistrat 18 plângeri ale bolnavelor care au vorbit despre faptul că ar fi fost violate de către doctorul lor.
█ Articole relaționate: