Autor: Irina Papuc
Peste 15.000 de copii de până la trei ani din Republica Moldova au nevoie de ajutorul specialiștilor, care i-ar ajuta să evite dezvoltarea unor grave probleme de sănătate pe viitor. De cele mai deseori, aceștia suferă de ușoare deficiențe, care pot fi corectate până a deveni un handicap sever. Deocamdată, însă, autoritățile din domeniul medical se declară incapabile să le ofere sprijin, fie din lipsă de bani, fie din cauza unui cadru legislativ defect. Singura șansă o oferă colaborarea cu comunitatea de experți și reprezentanții societății civile.
Specialiștii spun că anumite deficiențe în dezvoltarea copilului pot fi recuperate până la vârsta de trei ani, dacă sunt observate de părinți și comunicate la timp medicului. Cel din urmă ar trebui să intervină în ajutorul acestor familii, pentru a-i trata pe micuți, în funcție de problema depistată. În realitate, însă, părinții sunt lăsați în voia sorții. Drept urmare, numărul copiilor cu dizabilități fizice și mintale depăștește în Moldova cifra de 14 mii, dintre care peste 3 mii au vârsta de până la șase ani. Cei mai mulți dintre ei sunt privați de orice posibilitate de a se dezvolta într-un mediu normal, fiind internați în instituții de tip specializat.
„Ponderea înaltă a invalidităţii la copii este susţinută şi de lipsa unui sistem integrat, la nivel național, de servicii de intervenţie timpurie, care ar preveni şi minimaliza consecinţele negative în dezvoltarea copiilor de vârstă fragedă“, este de părere expertul în politici de sănătate, Ghenadie Țurcan.
Potrivit lui Țurcanu, serviciile de intervenţie timpurie, asigurate de stat, pentru copiii cu dizabilităţi şi cei expuşi riscului de dizabilitate sunt oferite doar în Chişinău, Bălţi şi în raioanele Criuleni şi Ungheni. În cifre, asta înseamnă că mai puțin de 300 de copii mai mici de trei ani beneficiază de servicii de intervenţie timpurie. La rândul lor, ONG-urile specializate au inclus în sistemul lor de îngrijiri aproximativ 230 de copii de aceeași vârstă, însă estimările arată că de astfel de servicii au nevoie peste 15 mii de micuți.
„Problema depistării cât mai timpurii a întârzierilor de dezvoltare a rămas nesoluționată, iar cadrul legal nu este definitivat. De aceea, am inițiat alături de alți colegi programe speciale prin care să-i ajutăm pe copii să-și dezvolte potențialul fizic, cognitiv, socio-afectiv, comunicativ și capacitățile de adaptare prin acordarea serviciilor de corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice“, adaugă expertul.
Astfel, conform unui regulament elaborat de specialiștii din domeniul sănătății, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, începând din 2014 ar urma să fie deschise servicii de intervenție timpurie în cadrul spitalelor de nivel republican, municipal și raional. Pregătirea copiilor va fi asigurată de echipe multidisciplinare, formate din psiholog, asistent sociali, logoped și kinetoterapeut. Documentul mai prevede că prima etapă va consta în evaluarea dezvoltării copilului, ulterior va fi încheiat un acord între prestatorul de servicii și membrii familiei, în care vor fi indicate programele necesare de reabilitare. Serviciul ar urma să fie finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, dar și din donații.
Directorul Centrului de intervenție timpurie „Voinicel“, Ivan Puiu, spune că regulamentul la care s-a lucrat va permite dezvoltarea servicii integrate, la nivel național, nu doar pentru copii, dar și pentru familiile acestora. „Mama care naște un copil cu probleme de dezvoltare nu știe ce să facă cu el, cum să-l ajute. Aici le venim în ajutor și familiilor, le susținem din punct de vedere psihologic, juridic, dar și de informare. Este un aspect foarte important“, explică directorul ONG-ului, care are o experiență de peste zece ani în acordarea serviciilor de intervenție timpurie. Potrivit lui Ivan Puiu, în Republica Moldova nu există nici măcar instrumente pentru evaluarea corectă a stării de dezvoltare a copilului.
În conformitate cu proiectul regulamentului privind intervenția timpurie, autoritățile ar avea nevoie de aproximativ 78 de milioane de lei, pentru a asigura cu astfel de servicii peste 15.000 de copii, pe o perioadă de până la trei ani.