Redactor: Virginia Murariu

Daca v-ați zgâriat sau v-ați rupt din greșeală o aluniță,mergeți la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerată o urgență medicală.

Dacă resturile leziunii nu sunt îndepărtate chirurgical în scurt timp de la rupere, riscați să dezvoltați cancer, indiferent de natura aluniței respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza întârzierii cu care oamenii se prezintă la spital.

Dermatologul vă va evalua alunița sau excrescența respectivă cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasă și poate surprinde și evoluția leziunii. „În primul rând, trebuie să vedem dacă este, într-adevăr, o aluniță, pentru că mai există diferite leziuni asemănătoare - papiloame, angioame. Dacă este vorba de o aluniță, trebuie îndepărtată chirurgical în maximum 2-3 săptămâni de la momentul ruperii. Nu trebuie să ne fie frică să o scoatem, în caz contrar riscăm ca aceasta să se transforme în tumoră malignă“, atrage atenția doctorul Oana Clatici, medic dermatologi.

 Pentru a preveni apariţia cancerului de piele, verificaţi-vă aluniţele! 

Alunița este scoasă în profunzime, „cu o mică” margine, căreia i se face o biopsie pentru a se stabili dacă leziunea a fost extrasă în profunzime și dacă în jurul ei a rămas doar țesut sănătos, potrivit bzi.ro. Medicii nu recomandă arderea, întrucât leziunea nu este extrasă în totalitate. În momentul în care v-ați rupt alunița, nu intrați în panică și nu aplicați creme, pentru că exista riscul să faceți o alergie.

 Cel mult, dezinfectați rana cu substanțe antiseptice (spirt, rivanol, betadine) și aplicați un pansament până ajungeți la control, mai ales dacă sângerează. „Nu întârziați mai mult de 2-3 zile să vă prezentați la doctor. Cât de ocupați ar fi medicii, aceasta este o urgență. Există foarte multe cazuri când alunițele traumatizate s-au transformat în melanoame (cancer de piele), din cauză că bolnavii s-au prezentat târziu la spital“, mai atenționează medicul dermatolog Oana Clatici.

 

 Articole relaționate:

„Viața nu se poate termina așa brusc. Vreau să încerc atâtea lucruri interesante”. Sunt visele Alinei Țaruș, fata care adoră florile și care acum luptă cu o formă grea de cancer limfatic 

10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cancer

O femeie a murit de cancer, după ce doctorul „a uitat” să-i pună diagnosticul