Redactor: Elena Cioina

Peste 50 a sută dintre români susțin că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, aceasta fiind principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice, arată un studiu Omnibus, publicat la București. Astfel, statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, se arată într-un comunicat, citat de Agerpres.  

În 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima că 51% dintre români înregistrau o greutate corporală peste normal. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării. Concluziile studiului mai arată că peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune. De asemenea, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali.

În total, populaţia României are aproximativ 200 de mii de tone de exces ponderal.

Potrivit studiului, ardelenii sunt cel mai mult afectați de obezitate. Astfel, 21%  dintre respondenți cu astfel de probleme locuiesc în Ardeal şi Banat, iar pe locul secund sunt oltenii – 17 la sută dintre ei au recunoscut că sunt deranjați de kilogramele în plus.

Obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii ei. Boală este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emoţionali. Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii. Specialiștii recomandă tratarea obezității prin metoda chirurgiei metabolice. Cu ajutorul ei, pacienții supraponderali şi obezi pierd excesul ponderal şi îşi ameliorează, până la vindecare, bolile metabolice, conchid medicii.

Studiul a fost realizat în luna martie, pe un eşantion de 1.608 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de 2.4%, se mai precizează în comunicat.