Redactor: Irina Papuc

Medicii de la spitalul Boca Raton din Florida nu-și pot explica cum Ruby Graupera-Cassimiro a supraviețuit după ce timp de 45 minute nu a avut puls deloc și după trei ore de încercări de a o aduce înapoi la viață.

Graupera-Cassimiro, acum mamă a doi copii, a trecut printr-o procedură de cezariană la nașterea fiicei ei. Ea suferea de o complicație rară numită embolie a lichidului amniotic, în care fluidul care înconjoară copilul în pântece pătrunde în fluxul de sânge al mamei. Această complicație poate duce la deces, din cauza cheagurilor de sânge care se formează. 

În consecință, femeia ajunse în stare de inconștiență, iar medicii și asistentele medicale au depus un efort enorm pentru a-i salva viața. După mai mult de două ore, însă inima ei s-a oprit. Aceștia au pornit procedura de resuscitare, dar nimic nu a funcționat. În cele din urmă, ei au decis să cheme familia pentru a-și lua rămas bun, scrie Washington Post.

„Ne-am zis cu toții să asta e” a declarat medicul anestezist Anthony Salvadore, pentru un ziar local. Familia ei a părăsit salonul, iar medicii au fost pe punctul de a o declara moartă când monitorul a reînceput să reînregistreze bătăile inimii. „Păstrați-vă rugăciunile, pentru că ea a supraviețuit. Inima a început să bată”, strigase de bucurie și asistenta Claire Hansen.

  Cele mai comune exemple de malpraxis

Miraculos în sine nu este atât faptul că femeia a supraviețuit, ci că a rămas absolut fără sechele neurologice, din cauza lipsei de oxigen la creier. „Am fost martorul multor situații dramatice, în tot timpul pe care l-am lucrat acordând asistență medicală. Acest caz este inexplicabil sau miraculos, dacă vreți. Este singurul lucru care-mi vine în minte acum”, a declarat și Anthony Dardano, managerul spitalului.

Embolia amniotică este o complicație rară care apare la naștere. Se estimează că au loc între 1 și 12 cazuri la 100.000 de nașteri. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce complicațiile apar la unele mame, dar nu și pentru altele. Însă vârsta înaintată și nașterea prin cezariană poate crește riscul la unele femei.

 

  Articole relaționate:

Greșeli medicale, soldate cu pacienți morți, creierul afectat sau sterilizați fără voia lor. Un raport arată că oamenii nu sunt în siguranță la doctor 

O naștere s-a transformat într-o dramă. Bebelușul a murit după ce s-a născut prin cezariană, iar mama a fost operată de trei ori în două zile 

Anemia și hemoragiile, principalele cauze ce provoacă complicații la naștere. Acestea pot fi evitate, spun specialiștii, dacă mamele ar merge periodic la doctor și dacă medicii ar fi mai responsabili