Redactor: Irina Miron
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri să fie oprită administrarea medicamentelor care conțin codeină copiilor cu vârsta sub 12 ani. Asta din cauza riscului sporit de apariţie a unor efecte secundare grave sau chiar letale, informează Agerpres, cu referire la AFP.
Codeina este o substanţă cu proprietăţi analgezice, administrată adulţilor, dar şi copiilor pentru tratarea diferitor dureri. În ficat, se transformă în morfină, fapt ce permite atenuarea durerii. Metabolismul unor oameni face, însă, ca această conversie să se producă prea rapid, generând un risc de toxicitate, potrivit EMA.
Riscul este mult mai mare în cazul sugarilor şi copiilor mici, după cum indică un studiu american care a raportat „un foarte mic număr de cazuri grave şi chiar mortale de depresii respiratorii” la copii operaţi de amigdale.
EMA recomandă ca astfel de medicamente să fie administrate doar copiilor cu vârste mai mari şi numai dacă durerile nu trec cu analgezice precum paracetamol sau ibuprofen. Codeina nu ar trebui utilizată nici în cazul tinerilor sub 18 ani cărora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, din cauza susceptibilităţii crescute de a dezvolta probleme respiratorii .
Aceleaşi precauţii trebuie respectate şi în cazul adulţilor de toate vârstele care metabolizează prea repede codeina sau femeilor care alăptează, deoarece codeina poate ajunge la copil prin laptele matern.
Medicamentele pe bază de codeină sunt aprobate la nivel naţional, iar recomandările EMA trebuie avizate de Comitetul European de Coordonare, entitate europeană ce reprezintă diferitele agenţii naţionale pentru medicamente.
Codeina intră în compoziţia mai multor medicamente şi siropuri de tuse pentru copii, dintre care unele se vând fără reţetă în farmacii. Siropurile sunt rezervate copiilor cu greutatea de peste 13 kg, (aproximativ după 30 de luni) şi nu trebuie folosite în caz de insuficienţă respiratorie sau tuse astmatică.
În Moldova, opt denumiri de medicamente conţin codeină. Potrivit directorului adjunct al Agenţiei Medicamentului, Ludmila Bumacov, acestea sunt analgezice, antiinflamatorii şi antipiretice, sub formă de pastile efervescente sau obişnuite. În cazul adulţilor, medicamentele ce conţin mai puţin de 15 mg de codeină, pot fi procurate din farmacii fără prescripţie medicală. Totodată, produsele farmaceutice cu 5 mg de codeină sunt interzise copiilor sub 5 ani, cele care conţin 8 mg de codeină nu pot fi administrate copiilor sub 6 ani, copiii sub 7 ani nu au voie să consume medicamente cu cel puţin 10 mg de codeină, iar pastilele cu un conținut mai mare de 10 mg de codeină sunt interzise copiilor sub 12 ani.