Redactor: Sorina David

Deseori companiile farmaceutice promovează suplimentele alimentare, spunând că acestea pot preveni anumite boli, întări imunitatea și chiar să păstreze mai tânără pielea persoanei care și le administrează. Specialiștii sunțin însă că, de cele mai multe ori, aceste afirmații sunt doar trucuri de marketing. Desigur, în unele cazuri suplimentele alimentare sunt indicate, doar că medicul specialist trebuie să fie acela care indică administrarea acestora. Totuși, dacă vă hotărâți să luați suplimente alimentare de sinestătător, e bine să cunoașteți câteva reguli.

Fiți atenți la anumite tipuri de pastile. Și anume la suplimentele pentru sportivi, cele pentru slăbit, dar și cele care ar spori activitatea sexuală, informează Foxnews. Astfel de suplimente au fost testate în cadrul cercetării JAMA și s-a constatat că astfel de pastile nu sunt tocmai indicate pentru a fi administrate. Cercetătorii au descoperit că mai multe tipuri de suplimente pentru pierderea în greutate conțineau, de fapt, o cantitate sporită de amfetamină, numită sibutramină. Această substanță este interzisă atât în SUA, în țările din Asia și în Europa.

Nu alegeți produsele ieftine. Un studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, SUA, a demonstrat că în cazul a șase tipuri de suplimente pe bază de plante, cu cât mai scump era sumplimentul alimentar, cu atât mai mult acesta întrunea standardele necesare.

Verificați marca produsului. Cel mai simplu este să căutați pe internet dacă compania farmaceutică indicată pe eticheta suplimentului alimentar a produs, într-adevăr, un astfel de medicament și dacă cutia din farmacie arată exact ca cea a produsului lansat de compania farmaceutică.

 Ce vitamine poți combina cu medicamente, în funcție de boală

Consultați un medic. În multe țări din lume comercializarea suplimentelor alimentare este monitorizată de o instituție specializată, în Moldova însă nu avem așa ceva. De aceea, pentru a vă informa mai bine cu privire la suplimentul alimentar pe care vreți să-l consumați este bine să consultați un medic înainte de aceasta. De la el puteți să aflați cantitatea zilnică recomandată, beneficiile pentru sănătate pe care le are produsul, dar și reacțiile adverse, etc. Ar fi bine ca medicul să vă recomande de unde puteți cumpăra acest produs.

Evitați ingredientele dubioase. Potrivit specialiștilor, următoarele ingrediente din suplimentele alimentare au fost asociate cu reacții adverse grave. Kava - poate provoca leziuni hepatice. Bitter orange - conține sinefrină chimică, care poate provoca atacuri de cord și accidente vascular cerebrale chiar și la persoanele sănătoase. Acest ingredient este periculos atât individual, dar și în combinație cu cofeina, des întâlnit în componența suplimentelor alimentare. Un alt ingredient periculos este triptofanul contaminat (L-triptofan), care este asociat cu reacții neurotoxice. Suplimentele ce conțin chromium pot provoca anemie și insuficiență renală, dacă este administrat frecvent.

 

 

 Articole relaționate:

 

Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului

 

Vitamina D, importantă pentru copilul tău

 

Suplimentele cu resveratrol luate în timpul sarcinii afectează pancreasul fătului