Autor: Irina Papuc
ONG-urile care implementează proiecte în domeniul sănătății ar putea obține bani din bugetul de stat după un regulament anumit. Ce-i drept, Ministerul Sănătății nu are deocamdată o astfel de experiență, însă speră că lucrurile se vor schimba.
ONG-urile par să devină un partener important pentru instituțiile publice centrale, după ce au demonstrat că se descurcă foarte bine în implementarea proiectelor în sănătate. Acum, pentru prima oară Ministerul Sănătății va fi cel care va finanța proiecte în sănătate din surse bugetare pentru asociațiile obștești, acestea fiind nevoite până acum să aplice doar la finanțatori externi.
Un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de către autoritate, prevede mecanismul de aplicare a proiectelor și de selectare a acestora. Astfel, ministerul va fi cel care va organiza concursul pentru aplicanți și va trebui să asigure transparența procesului de organizare a concursurilor.
Noile reguli prevăd că ONG-urile vor aplica proiectele pentru care solicită finanțare în conformitate cu un dosar de finanțare, criteriile de acordare a finanțării și suma maximă. Pachetul închis ar urma să ajungă pe masa unei comisii de evaluare, constituită din nouă membri – două persoane din cadrul Ministerului Sănătății și două a instituțiilor din subordine, una de la Ministerul Finanțelor, o persoană de la Sindicate și trei din partea societății civile.
Viitorii membri ai acestei comisii ar urma să semneze o declarație de imparțialitate, pentru evitarea unor decizii părtinitoare.
Asociațiile obștești trebuie să știe că se va da prioritate proiectelor care prevăd durabilitate și posibilitatea de dezvoltare ulterioară, implicarea unui număr cât mai mare de beneficiari, diversitatea și distribuția geografică, precum și existența unor surse financiare proprii.
În cazul proiectelor acceptate de autoritate, aceasta va încheia un contract cu câștigătorul, unde ar urma să fie prevăzut volumul de finanțare și modalitatea de plată. În schimb, cel care se obligă să implementeze proiectul va trebui să elaboreze rapoarte anuale pe care să le prezinte autorității.
Potrivit șefei Direcției Programe Naționale de la Ministerul Sănătății, Adriana Tudor, instituția nu are experiența finanțării proiectelor ONG-urilor în sănătate, iar acesta ar urma să fie primul pas. „Nu există un precedent de finanțare, însă asociațiile obștești au o experiență foarte bună în implementarea proiectelor în domenii de sănătate publică, unul de succes fiind cel de prevenire a infecției HIV prin reducerea noxelor”, spune Tudor.
Nu se știe deocamdată ce buget ar putea fi alocat pentru proiectele ONG-urilor și câte dintre ele ar putea avea trecere, însă experții cred că aceste capacități vor fi limitate. „Pentru Ministerul Sănătății este un început, în timp ce alte autorități publice centrale au dezvoltat demult timp astfel de mecanisme. Cele mai multe proiecte acum se dezvoltă pentru prevenirea HIV și Ministerul Sănătății se axează pe acest domeniu, deși sunt foarte importante și serviciile de intervenție timpurie, cele axate pe serviciile prietenoase tinerilor, cele care au drept grup-țintă persoanele nu dizabilități”, spune Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.
Regulamentul care prevede modul de finanțare a proiectelor asociațiilor obștești este supus dezbaterilor publice până pe 30 noiembrie.
█ Articole relaționate:
Bolnavii de tuberculoză din Moldova se țin de tratament, doar dacă primesc bani