Redactor: Irina Papuc
Scandal grandios în Marea Britanie. Medicii ortopezi sunt învinuiți de către pacienți pentru faptul că le-au implantat dispozitive pentru înlocuire de șold construite din bucăți. S-a dovedit că acestea nu erau deloc noi și nici măcar originale, fiind luate diferite componente de la dispozitive diferite și pur și simplu lipite.
Totul s-ar fi întâmplat între anii 2008 – 2009, iar acum o firmă de avocatură reprezintă interesele acestor pacienți în instanță, scrie Daily Mail. Potrivit sursei citate, Agenția pentru reglementarea medicamentelor și produselor medicale ar fi abordat problema acum câțiva ani, punctând că sistemul de reglementare a dispozitivelor medicale este atât de slab iar politicile de spital cu privire la utilizarea dispozitivelor nereglementate atât de variate, încât s-ar putea ca și acum pacienții să primească acest tip de dispozitive.
Între timp, doi pacienți au vorbit despre durerea provocată de aceste implanturi. Keith Humphris, în vârstă de 56 de ani, a suferit complicații grave după o înlocuire de șold dublu în 2008 și a fost nevoită să renunțe la afacerea pe care o avea. Testele efectuate ulterior au arătat niveluri ridicate de metale în sânge și, în ciuda unei intervenții de înlăturare a complicațiilor, spune că are dureri.
Un fost director de marketing, Laurence Tilley de 59 de ani, a fost și el obligat să renunțe la locul de muncă după ce a fost „echipat” cu un dispozitiv de înlocuire a șoldului în 2009.
„Sunt îngrozit să cred că toate acestea s-au întâmplat după ce am fost operat cu acel dispozitiv de șold, care nici măcar nu era reglementat și că problema a fost ridicată de către autoritățile de reglementare cu mai mulți ani înainte”, a spus Tilley. Avocații cred că ar putea exista mii de pacienți cu risc de handicap grav, din cauza faptului că chirurgii au continuat să folosească dispozitivele meșterite.
Deși există presupuneri, nu se cunoaște în realitate câți oameni au fost afectați. Anul trecut, chirurgii au realizat 90.000 de înlocuiri de șold, dintre care 800 metal-pe-metal. Începând cu anul 2008, mai mult de 12.000 de pacienți au primit astfel de dispozitive și cel mai probabil unele dintre ele erau adunate din piese diferite.
Durerile din cauza dispozitivelor medicale apar atunci când părțile nu se potrivesc în mod corespunzător, ceea ce duce la o uzură suplimentară la nivelul osului și poate genera resturi de metal în sânge, ceea ce duce la durere și umflături în jurul articulației.
Nu există date oficiale care sugerează că dispozitive adunate din piese eșuează mai devreme decât alte implanturi. Cu toate acestea, avocații susțin că dispozitivele nu sunt concepute pentru a se potrivi împreună, ceea ce le face mai puțin robuste.
█ Articole relaționate:
Franța autorizează primele implanturi de inimă artificială bioprotetică
Un tip de implant mamar poate provoca o nouă formă de cancer