Autor: Irina Papuc

Autorități diferite, păreri diferite. Dacă experții Centrului Național Anticorupție vorbesc despre Legea Colegiului Medicilor ca fiind defectă și că trebuie urgent modificată, Ministerul Sănătății a decis să „pună umărul” la crearea structurii propriu-zise: a semnat o dispoziție pentru toate spitalele din Moldova să organizeze ședințe, unde să fie alese corpurile profesionale. Numai că a făcut acest lucru total ilegal, spun experții.

La opt luni de la intrarea în vigoare a Legii Colegiului Medicilor, lucrurile bat pasul pe loc, din cauza blocajelor create de prevederile documentului. Asta ar însemna că există tentative eșuate de a crea niște structuri în cadrul spitalelor, care să numească la rândul lor membri, care ar alege conducerea Colegiului. Nimic bun până acum așa că Ministerul Sănătății a decis să se implice. Recent, chiar ministrul Sănătății a semnat o dispoziție prin care se adresează spitalelor republicane, municipale și raionale, care ar trebui până pe 20 noiembrie să organizeze adunări, unde să fie alese acele „corpuri profesionale locale” despre care se menționează în lege.

„Vom vedea cine-a semnat, cine nu și de ce nu”

Acestea au un rol crucial, întrucât fără ele nu poate fi organizat acel Congres de constituire a Colegiului Medicilor, unde membrii deja existenți își aleg conducerea. Din cauza faptului că prevederea obligativității calității de membru a fost exclusă, iar legea a devenit imposibil de aplicat, acest proces de alegere a membrilor se face printr-o metodă arbitrară. În pofida acestui fapt, unii directori de spitale s-au pus pe treabă.

„Am primit dispoziția, dar încă n-am făcut nicio adunare. Am ales persoanele responsabile de împărțirea și colectarea cererilor de la doctori. Vom vedea cine a semnat, cine nu și de ce nu”, spune Maria Cetulean, directorul Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie. Directoarea spune că a organizat totul după primirea dispoziției, totuși ea nu are o opinie despre cât de util va fi Colegiul. Cel puțin n-a vrut s-o împartă cu noi. „Nu vreau să vă spun acum nimic. Vom mai discuta cu colegii pe această temă”, ne-a spus ea, deși a încercat să ne asigure că opinia ei este una independentă de cea a subalternilor.

Și în unele raioane lucrurile au început să se miște. „Am primit dispoziția Ministerului și cred că vom organiza în următoarele zile o ședință. Nu este obligatoriu așa că cine va dori, va semna această cerere de aderare”, spune și Mariana Florea, directoarea Spitalului raional din Cimișlia.

Managerul spitalului admite că nu toți colegii săi vor dori să devină membri, din cauza scepticismului pentru lucruri noi. „Este specific pentru noi să ne îngrijorăm atunci când apar lucruri noi. Totuși, trebuie să înțelegem că astfel sunt organizate lucrurile în alte state și așa trebuie să fie și la noi”, a punctat ea. În consecință, doctorilor care nu vor să devină membri li se vor explica „avantajele”.

 Colegiul Medicilor … fără medici după o lună de la intrarea în vigoare a legii. Aceștia nu știu unde trebuie să depună cererile de membru 

„La noi în spital nu se vorbește despre Colegiu, la noi se face medicină”

La Ungheni lucrurile sunt mai temperate. Pentru că suntem în campanie electorală. „Nu cred că vom reuși să facem acest lucru până la 20 noiembrie, pentru că toată lumea este axată pe campanie. Ar fi bine să se mai limpezească lucrurile. Sunt de părerea că avem nevoie de un Colegiu, așa că vom reveni în scurt timp la subiect”, ne-a spus și Lidia Crăciun, managerul spitalului raional din Ungheni.

Chiar dacă modalitatea de a-i înrola pe doctori în Colegiul Medicilor nu este cea mai legală, în unele spitale nici nu se discută subiectul. „La noi în spital se face medicină, nu se discută despre Colegiu. Vreau să văd toate actele de punere în aplicare a legii și după aceea vom vorbi”, ne-a răspuns iritat directorul Spitalului Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, Mihai Ciobanu.

Prin dispoziția sa, Ministerul a desemnat și un secretar executiv al Colegiului, care ar urma să adune procesele-verbale de constituire a corpurilor profesionale din teritorii. Acesta însă a fost extrem de scump la vorbă.

„Nu vreau să discut cu dumneavoastră, până nu vă văd la ochi. Nu am ce să vă comunic, decât că procesul e în toi”, ne-a spus Romeo Șcerbina.

În timp ce unii directori au primit dispoziția Ministerului Sănătății și o execută conștiincios, iar alții o evită, experții spun că autoritatea pur și simplu și-a depășit atribuțiile atunci când a decis să se implice în organizarea unei structuri care se dorește a fi absolut independentă, de pe o parte, și atunci când ordonă ceva unor instituții pentru care nu are calitatea de fondator.

 Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există 

Joc cu iz de ilegalitate

„Nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății s-a lăsat atras în acest joc cu iz evident de ilegalitate. Recomand tuturor celor care promovează în acest mod Colegiul să citească Legea Colegiului Medicilor și să spună public unde există prevederi precum că Ministerul Sănătății poate dispune așa ceva. În continuare, să lectureze cu atenție și Regulamentul de activitate al Ministerului Sănătății și, de asemenea, public să demonstreze atribuții în acest sens. O lege care promovează asocierea în baza liberei alegeri a medicului nu poate fi aplicată de către Colegiul Medicilor și, mai nou, Ministerul Sănătății ca fiind cu titlu de obligativitate”, afirmă Andrei Mecineanu, expert Centrul PAS.

De altfel, despre faptul că Legea Colegiului Medicilor este de-a dreptul defectuoasă nu vorbesc doar experții în sănătate, ci și cei de la Anticorupție care au anunțat în repetate rânduri că vor cere ca legea să fie revizuită. Asta pentru că noua structură are o serie de obligații prevăzute, dar nu sunt îndeplinite, pentru că efectiv n-are cine să o facă.

 

 Articole relaționate:

O lege care nu funcționează încurcă ițele la Ministerul Sănătății 

Doctorii, condiționați să scrie cereri ca să adere la Colegiul Medicilor. „Toți doctorii benevol trebuie să scrie cerere” 

Colegiul Medicilor, pus pe roate la o ședință organizată „în secret”