Autor: Irina Papuc
S-au infectat de tuberculoză, hepatită sau au făcut cancer. Este cazul a patru angajați din sistemul medical, care s-au îmbolnăvit pe parcursul anului trecut la locul de muncă.
Un medic pulmonolog de la Spitalul Clinic municipal din orașul Bălți și o angajată de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc“ din Capitală s-au infectat cu tuberculoză anul trecut. Potrivit medicilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, cei doi angajați, care au lucrat în domeniu 28 și, respectiv, opt ani, nu ar fi respectat regimul antiepidemic, tehnica securității și nu au ținut cont de igiena personală.
Tot anul trecut, o asistentă medicală de la Spitalul raional din Sângerei s-a îmbolnăvit de hepatita C. Și în acest caz medicii spun că asistenta e de vină, pentru că n-ar fi fost atentă în timpul examenului medical căruia a fost supus un pacient infectat.
Un alt caz de boală profesională a fost înregistrat și la Institutul Oncologic, unde un doctor ar fi făcut cancer de măduvă osoasă, după ce a fost supus pe parcursul a 33 de ani la acțiuni ionizante. „La apariția și dezvoltarea maladiei profesionale a contribuit și efectuarea în perioada 1979-1982 a mai multor investigații radiologice de laborator pe animale. Instalațiile radiologice în acel timp aveau un grad diminuat de protecție“, se arată într-un raport al Centrului Național de Sănătate Publică despre starea morbidității profesionale. Trei dintre cei patru angajați și-au pierdut temporar capacitatea de muncă din cauza bolii.
Directorii instituțiilor medicale vizate vorbesc foarte confuz despre aceste cazuri, iar explicațiile pe care le dau sunt adesea contradictorii. Fiecare manager susține că angajații lor s-ar fi infectat de oriunde, numai nu din spitalul pe care îl conduce.
Directorul Institutului de Oncologie, Victor Cernat, susține că medicul care a făcut cancer s-ar fi îmbolnăvit în străinătate. „El a lucrat radiolog prin Moscova și Sankt-Petersburg. De acolo a luat boala. Oricum, el a câștigat judecata, iar instituția i-a plătit despăgubiri în valoare de 230 de mii de lei“, afirmă Cernat.
Directorul spitalului de la Sângerei, Vasile Malcoci, spune că asistenta medicală care a făcut hepatită încă mai activează la Spitalul raional, deși este bolnavă. Mai întâi, însă, și el se declară convins că diagnosticul pus acesteia nu ar avea legătură cu locul ei de muncă. „Ea poate a luat boala de la naștere, sau de la stomatolog sau o fi din cauza că nu mai trăiește cu soțul... Este foarte greu de demonstrat că este anume boală profesională. Ea era anesteziolog și nu lucra direct cu pacienții bolnavi“, afirmă Malcoci.
Potrivit vicedirectorului sindicatului Sănătatea, Mihail Dutca, angajații din orice domeniu pot cere angajatorului indemnizații unice, dacă instanța de judecată a stabilit că angajatorul nu a respectat condițiile de securitate a muncii. „Unii angajați ajung să ridice indemnizații unice chiar și de 100.000 de lei, pentru că așa prevede legislația. Indemnizațiile unice se plătesc în funcție de durata în care angajatul a muncit în condiții nocive“, precizează Mihail Dutca.
Legislația Republicii Moldova prevede pedepse administrative și chiar penale pentru ignorarea de către angajator a regulilor de securitate a muncii.