Autor: Virginia Murariu

Anual, fiecare al cincilea copil face pneumonie, iar un procent dintre aceștia decedează, spun medicii. Într-o astfel de luptă, viața micuțului depinde de imunitate, de tipul de infecție, dar și de cât de repede părinții îl duc la un specialist. Medicii atenționează însă că pneumonia poate începe cu simptomele unei răceli banale și se poate termina chiar și decesul bebelușului.

Răcirea vremii este momentul potrivit pentru pneumonii. Cei mai vulnerabili în fața acestei maladii sunt copiii. Fiecare al cincilea copil din Republica Moldova se îmbolnăvește de pneumonie. „Cu părere de rău un procent dinte copiii care fac pneumonie decedează. Adică anual avem 20-30 de copii care mor din cauza pneumoniei. Orice proces inflamator depinde de trei factori: ce fel de agent patogen este, dacă este vorba despre un microb, virus sau este un virus cu microb sau mai are și o candidoză sau orice altceva, depinde de imunitatea copilului și mai depinde de adresabilitate. Dacă părinții s-au adresat la timp, doctorii pot face ceva. Dacă nu, atunci nu-l mai pot salva“, spune Ștefan Gațcan, șeful Institutului Mamei și Copilului.

 Consumăm la greu antibiotice. „Moldovenii au rezistență la diferite tipuri de agenți patogeni, inclusiv la E. coli“ 

Astfel medicii atenționează părinții să fie prudenți, atunci când micuții fac febră sau tușesc și nu se simt bine. Potrivit lor, pneumonia poate să apară dintr-o viroză banală și poate fi însoțită de febră sau nu.  „Sunt și părinți care încearcă să-și trateze copiii acasă. Nu vă veți duce pentru fiecare muc la doctor. Totuși, odată ce febra n-a scăzut sau dacă s-a ridicat mai mult de 38, odată ce au apărut simptome de oboseală și alte probleme, părinții trebuie să se adreseze la medic“, mai spune Ștefan Gațcan.

Pediatrul Stela Cumpănă spune că numărul copiilor care au pneumonii crește anume în perioada rece. „În perioada rece a anului scade imunitatea copiilor, agenții patogeni sunt mai agresivi, mai activi. Pentru un bebeluș pneumonia este serioasă și poate face probleme chiar din primele momente de infectare. Infecția se poate răspândi foarte repede, de aceea fiecare oră contează enorm. În câteva ore poate să facă o insuficiență respiratorie gravă și suferă mult toate sistemele“, spune Stela Cumpănă.

Specialista mai afirmă că părinții ar trebui să se adreseze la medic chiar la apariția primelor simptome. „Când copilul are febră, tuse, respirație accelerată, mai mult de 50 de respirații pe minut. Febra nu este obligatorie la pneumonie sau la răceală, apariția acesteia depinde de imunitatea copilului. Orice pneumonie începe cu o răceală care dacă nu este tratată la timp ajunge să fie pneumonie. Dacă micuțul are febră este de dorit ca părinții să se adreseze îndată sau în primele zile“, spune pediatrul.

Cele mai dificile și greu de tratat sunt însă pneumoniile virale. Acestea ar putea să se agraveze în câteva ore. „Totul depinde de tipul de pneumonie și de imunitatea copilului. E important însă ca părinții să se adreseze la medic, deoarece încercarea de a trata acasă un copil cu febră sau cu tuse înseamnă a experimenta pe copil“, spune Stela Cumpănă.

 Salinele din Chișinău, la mare căutare. Procedura care vă poate scăpa de boli respiratorii, de piele și de stomac 

Potrivit informațiilor de săptămâna trecută oferite de către Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Chișinău, deocamdată cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Totuși a crescut nesemnificativ numărul cazurilor de infecții respiratorii acute severe (SARI), care cuprind pneumonii și bronșite. În ultima săptămână au fost raportate 693 de îmbolnăviri, față de 685 – săptămâna precedentă. Cei mai afectați sunt copiii de la 0 la 17 ani, fiind înregistrate aproape 500 de cazuri. Rata spitalizării bolnavilor cu infecții respiratorii acute severe este de peste 42%, inclusiv a copiilor de 0-17 ani – de peste 80%.

Pentru a preveni îmbolnăvirea de pneumonie, doctorii ne recomandă să ne spălăm pe mâini cât mai des, mai ales atunci când venim din oraș, să evităm contactul cu persoanele răcite şi locurile aglomerate. Bebelușii trebuie alăptați în primele șase luni, pentru a le întări imunitatea. 

În Moldova, dacă pe parcursul lui 2012 au fost înregistrați 15 mii de copii bolnavi de pneumonie, în primele 8 luni ale lui 2013 numărul acestora era deja de peste 17 mii. 

 

 Articole relaționate:

Ce facem când copii au febră

Tânără din Moldova, asistentă medicală în Marea Britanie: „Mi s-a părut că spitalul e un hotel de 3-4 stele. Pacienților li se oferă gratuit, inclusiv, săpun și periuță de dinți“