Autor: Virginia Murariu
Se poate declanșa oricând, chiar și intrauterin. Medicii spun că din momentul în care apar primele simptome, fiecare zi este extrem de importantă, deoarece ulterior copilul ar putea să rămână cu sechele. Din păcate, spun medicii, în Republica Moldova, copiii ajung la medic atunci când situația este gravă, iar recuperarea poate dura și o lună.
Apendicita se poate declanșa la orice vârstă, cel mai des aceasta se declanșează la 10-30 de ani. Simptomele sunt diferite: greață, dureri abdominale, diaree, lipsa poftei de mâncare. Medicii spun că din momentul apariției acestor simptome adresarea la medic trebuie să fie imediată, deoarece la 24 de ore de la aceste indicii apendicele se poate rupe, iar tratamentul devine mult mai dificil și de durată.
În Republica Moldova, anual sunt operați 400 de copii cu apendicită acută. „Peste 20 la sută dintre acești copii fac apendicite distructive, complicate (așa-numite flegmonoase și gangrenoase). Cu regret, în Moldova o mare parte din ei ajung la medic în fazele avansate ale bolii, la a treia sau chiar a șaptea zi de la debut. Săptămânal avem 2-3 copii cu diagnostice depășite a apendicitei acute și cu complicații multiple. Chiar aseară a fost spitalizat un copil de cinci ani, care era la a cincea zi de la debut, care avea peritonită totală și apendicită gangrenoasă“, spune academicianul Eva Gudumac, șefa catedrei de chirurgie din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
█ Infecția care provoacă jumătate dintre decesele înregistrate în spitale
Se întâmplă din cauză că părinții nu observă simptomele la timp sau încearcă să-și trateze copiii acasă, cu antibiotice, susțin medicii. „Simptomele sunt voma, durerile abdominale, scaune lichide, lipsa tranzitului intestinal. Atunci când copilul nu ajunge la medic și rabdă durerea, patologia avansează. Spre bucuria noastră nu avem decese în apendicite și peritonite în Republica Moldova, dar aceasta nu înseamnă că tratamentul nu este de durată. Uneori durează și o lună. Părinții nu trebuie să le dea copiilor spasmolitice, antibiotice, aplicarea apei calde pe abdomen etc“, explică specialista în domeniul chirurgiei pediatrice.
Medicii spun că nu există o singură cauză care ar putea declanșa apendicita. Poate fi vorba despre o mulțime de factori: infecție, alimentație, poziția anatomică ale apendicelui, constipația etc.
Adresarea târzie la un medic provoacă însă complicații grave. „Peritonite, abscese interintestinale, procese aderențiale, endotoxicoze de gradul 2-3-4 sau peritonită totală – ce apare în rezultatul perforației apendicelui. Avem șase forme de apendicită care nu este periculoasă, restul sunt complicate. O apendicită diagnosticată și tratată imediat după debut nu dă complicații și nu lasă sechele“, accentuează chirurgul-pediatru.
Mai mult, doctorul spune că apendicita poate să se declanșeze și intrauterin, atunci când bebelușul este însă în burta mamei. „Copilul se naște cu peritonită și se intervine chirurgical imediat după naștere“, spune academicianul Eva Gudumac.
O serie de copiii moldoveni, spitalizați tardiv, rămân însă cu sechele. „Poate nu avem mortalitate datorită faptului că avem diferite modalități de intervenții chirurgicale care îmbunătățesc viața copilului. Totuși, copiii rămân cu diferite probleme, pot suporta 2-3 intervenții, pot rămâne fără două treimi din intestin, cu sindrom de malnutriție. Sunt complicații ce ar putea să rămână pe viață“, conchide Eva Gudumac.
Dacă părinții se adresează la timp, la câteva ore de la debut, acesta va fi externat la a 6-a zi, dacă un copil este spitalizat tardiv el se poate afla de la săptămâni până la o lună în spital.
█ Articole relaționate: