Autor: Virginia Murariu

Au născut în Marea Britanie, Italia, Austria, Danemarca, Rusia sau chiar în Emiratele Arabe. Ne-au povestit cum au fost trate de către medici, în ce condiții au fost internate, dar și ce sfaturi au primit după naștere. Femeile din Republica Moldova care au trecut prin experiența unei nașteri spun că au avut parte de clipe memorabile, că nu au plătit niciun ban pentru naștere, iar serviciile au fost la cel mai înalt nivel. Nu toate însă au rămas cu amintiri frumoase.

Mariana Vicol este din Moldova, dar locuiește de cinci ani în Marea Britanie. Tot acolo a născut de două ori – prima dată în 2010, iar a doua – în 2013. Spune că o naștere mai ușoară nu și-ar fi imaginat. Are doar cuvinte de laudă pentru serviciile de care a beneficiat pe tot parcursul sarcinii, dar și după. „A fost o sarcină cu termen de 41 de săptămâni și cinci zile. Am avut o naștere indusă. Am născut repede, natural. Travaliul a durat trei ore, timp în care lângă mine erau o moașă, iar în momentul nașterii au venit și doi medici. Personalul a fost mai mult decât amabil“, își amintește tânăra mămică.

La fel de bine a parcurs și ce-a de-a doua naștere. Spune că s-a simțit încurajată și în centrul atenției, atât ea, cât și bebelușul. „Specialiștii îmi făceau la tot pasul complimente, ce burtică frumoasă am, se interesau dacă e băiat sau fată, în timpul travaliului mă țineau de vorba despre numele copilului, mă întrebau dacă mai am copii ca să-mi distragă gândul de la durere“, povestește Mariana.

 Când este contraindicată vaccinarea copiilor. Unii doctori din Moldova refuză să vaccineze micuții, invocând contraindicații neargumentate

La naștere soțul i-a fost aproape, iar salonul în care a fost internată arăta – „impecabil, totul era alb și steril, dar totuși fără să miroase a substanțe pentru dezinfectare. Era o atmosferă caldă“, spune femeia. După naștere a fost invitată să facă o baie caldă și după aceea a fost mutată într-un salon pentru ea și bebeluș. Copilul i-a fost tot timpul alături. Timp de 24 de ore a fost vizitată de către un pediatru, moașa și consultantul pentru alăptare. „Consultantul m-a ajutat sa îl pun corect la sân și m-a îndrumat să-l hrănesc din primele lui minute de viață. Am primit tot felul de broșuri cu explicații, plus numărul de telefon al pediatrului și al consultantului“, povestește Mariana Vicol.

Grija doctorilor nu a încetat nici când tânăra mămică a fost externată. „Am fost vizitați timp de două săptămâni de pediatru, moașă, consultantul pentru alăptare. Dacă depistau ceva în neregulă, continuau vizitele. Îmi aduceau broșuri, informații, mă întrebau dacă mă simt bine, dacă nu am stări depresive“, își amintește femeia.

Acum își amintește cu drag de ambele nașteri și se bucură de cele două fete. „Mă bucur că am avut așa o experiență și că nașterea nu s-a transformat într-o amintire de groază, ci a fost un moment fericit. Pentru naștere nu am plătit nimic, totul a fost acoperit de asigurare”.

Amintiri frumoase din perioada sarcinii are și Cristina Cebotari, din Republica Moldova, care locuiește de patru ani în Italia unde a născut un băiat anul acesta. „Ruperea membranelor amniotice a avut loc noaptea, pe 23 iunie însă am născut pe 25. În tot acest timp am fost internată într-o odaie de o singură persoană, cu soțul alături, i s-a permis să stea și să doarmă în cameră cu mine fără mari formalități și achitări. Condițiile din spital erau exact ca într-o instituție privată de la noi, doar că era un spital de stat unde nu a trebuit să plătesc nimic“, spune Cristina.

Și în acest caz, tânăra mămică a fost consultată. „Imediat după ce am născut, în cameră au venit medicii pentru a-mi explica ce vaccin i se va administra copilului și pentru ce maladie. Am primit sfaturi de la un specialist în alăptare. Comportamentul medicilor a fost nemaipomenit“, accentuează Cristina.

Prin aceeași experiență, tot pe continentul European, a trecut și Aurica Diaconu. Născută în Republica Moldova, tânăra mămică i-a dat viață copilului său în Austria. Toate cheltuielile nașterii, în jur de 3.000 de euro au fost acoperite de asigurarea medicală. „Travaliul a durat 22 de ore, a fost greu, mai ales că trombocitele în sânge scădeau simțitor de tare. Era risc de hemoragie. Atunci medicii mi-au grăbit contracțiile ca să pot naște în aceeași zi. Am născut natural, fără pic de anestezie. Era contraindicată în cazul meu, la fel și cezariana. Nu m-am înțeles cu medicii în prealabil așa cum se procedează în Moldova. Am născut în maternitate publică, echipa care era de gardă“, își amintește tânăra din Moldova.

 Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor 

Imediat după naștere i s-a adus ceva de mâncare: supă crem, fructe, iaurt, salam, pâine. Toată noaptea a fost sub monitorizare. „Cel mai important e că în salon erau doar 2 mămici și aveam la dispoziție absolut tot confortul: baie, WC, scutece și haine pentru bebeluș, șervetele umede, masă pentru schimbat, cămașa de noapte pentru mamă“, spune Aurica Diaconu. În cele trei zile cât a stat în spital, a fost vizitată de mulți specialiști. „Deși copilul meu are șapte luni acum, sunt gata să-l nasc pe al doilea tot aici. Cu o astfel de atitudine și în astfel de condiții, poți face copii în fiecare an!“, mărturisește tânăra mămică.

În Țările Nordice, nașterea este diferită spune Maria Vornicu. „În Danemarca au un sistem mai ciudat pentru naștere. Nu te internează la spital până nu sunt contracții la 3-4 minute depărtare fac excepție doar complicațiile. Eu am ajuns la spital când aveam contracții la minut. Am fost dusă direct în camera de nașteri. După naștere am așteptat cu soțul cinci ore până am fost duși în salon. Adormisem ambii pe fotoliile din camera de nașteri“, își amintește femeia.

Spune că în Danemarca, saloanele în care stau mămicile după naștere se numesc hotel. „Parcă chiar eram la un hotel de cinci stele. Aveam meniu din care puteam alege ce sa mâncam. Eram deserviți cu ce voiam“, spune tânăra. Nu totul a fost perfect. „Atitudinea asistentelor nu a fost una primitoare. Nu am obținut toate informațiile pe care mi le-aș fi dorit. Din această cauză am avut probleme la alăptare“, spune Maria Vornicu.

Și Dana Pîrlog a născut cu asigurare medicală în Emiratele Arabe. A fost asistată de două ori de același medic, deoarece acolo bărbații nu primesc nașterea din motive religioase. În fiecare lună avea un control de rutină și de fiecare dată făcea ecografii. „Medicul meu niciodată nu m-a speriat, mereu m-a încurajat chiar dacă la a doua sarcina avem mici probleme. Lucrătorii se asigurau să nu-mi lipsească nimic: apă, mâncare bună și chiar somon“.      Înainte de externare i-au făcut un cadou - o carte pentru primul an de viată al copilului și un CD. N-a fost nevoită să-și ia nimic de acasă, deoarece acolo totul era gratuit.

În salon stătea ea și copilul, într-o cameră cu televizor, baie și o canapea unde putea să doarmă un vizitator. „Medicii aici nu știu ce înseamnă mita. Sunt bine plătiți. Am dat un buchet de flori și s-au mirat mult. M-am simțit foarte bine, deoarece n-a trebuit să dau mită!“, mărturisește Dana Pîrlog.

Liubovi Sacali, din Republica Moldova, care a născut în Rusia a rămas însă cu puține impresii pozitive. „Mi s-a părut că medicina de aici e cam în urmă, degeaba spun că au făcut multe schimbări. O zi după naștere costa 3.000 ruble rusești“, spune tânăra mămică. Totuși, insistă că nu s-a simțit în largul ei din cauza comportamentului medicilor. „M-a deranjat că diagnoza pe care o am din tinerețe, aici nu s-a confirmat. Este vorba despre varicoză. Nu m-au luat în serios, râzând de medici noștri“, spune femeia.

Nu sunt singurele femei care au născut în altă țară, alte zeci de tinere au născut în Spania, SUA, Portugalia, Cehia, Japonia etc. Toate au impresii diferite, în mare parte spun însă că spitalele de stat din alte țări arată ca cele private din Republica Moldova și sunt aproape mirate că nu trebuie să plătească nimic specialiștilor pentru a primi o îngrijire adecvată. 

 

 Articole relaționate:

Moldovenii cheltuie milioane de euro anual pentru medicamente. „Legea le permite doctorilor să dețină cote parte din farmacii” 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane