Autor: Viorica Bugulean
Cu ambulanţe, dar fără medici. La Serviciul de Urgență din Bălți muncesc acum doar puțin peste jumătate din numărul necesar de doctori. În locul specialiștilor, care lipsesc, echipele sunt completate cu asistenți medicali.
Administrația instituției e fericită că, de curând, a reușit să angajeze un specialist cu studii superioare, pentru că nici nu-și mai amintește când pentru ultima dată a reușit o asemenea performanță. Majoritatea doctorilor invitați să lucreze la Bălți refuză oferta, din cauza salariilor derizorii și a condițiilor grele de muncă.
”Ar trebui, pe municipiul Bălţi, să avem 79 de medici, dar avem numai 48. Medicii nu prea vor să vină la salarii mici, reieşind din faptul că avem un volum mare de lucru. Cu toate acestea, în sfârșit am angajat un medic acum două luni, specialist tânăr după rezidentură", a declarat pentru Sănătate INFO Irina Blându, şefa Staţiei Zonale Nord a Serviciului de Urgență.
Zilnic, la serviciul de urgenţă din Bălţi sunt de gardă 13 echipe. Însă doar jumătate dintre acestea au în componență medici calificați. Din această cauză, foarte multe apeluri de urgență sunt preluate de asistenții medicali.
Angela Esie lucrează felcer la Serviciul de Urgenţă de aproape 30 de ani. De doi ani ea a preluat și funcţia medicului din echipă. "Noi, felcerii care lucrăm fără medici, mergem la chemări uşoare, mai mult deservim pacienții cu febră, dacă este vorba despre dureri de burtă. De fiecare dată, când merg fără medic, am emoţii, dar am şi practică. Ne bucurăm că avem de lucru, asta înseamnă că şi salarii vom avea", ne-a mărturisit asistenta.
În raionul Fălești situația este, însă, critică. Serviciul de Urgență are un singur medic ce asigură funcționarea a trei echipe și e nevoit să deservească 80 de mii de locuitori.
Responsabilii de la Serviciul de Urgență din nordul țării recunosc că doctorii care lucrează acum în această instituție medicală o fac mai mult de nevoie. Asta pentru că salariul lor variază între 2,500 şi 5 mii de lei. În total, Stația Zonală Nord este asigurată cu doar 60 la sută din necesarul de medici sau, mai exact, doar 163 din 270, câți ar trebui să fie. Serviciul deserveşte 11 raioane, în care locuiesc peste 940 de mii de oameni.