Autor: Irina Papuc

Are un salariu lunar de 5.000 de lei, însă conduce o mașină scumpă, iar anul trecut și-a procurat un imobil de peste 300 de metri pătrați, care valorează peste 1 milion 200 de mii de lei. Valoarea acestuia depășește de patru ori veniturile lui și ale soției luate împreună. Este vorba despre șeful Direcției E-transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru.

În declarația sa de venit pentru anul 2012, Alexandru Roșioru preciza că a acumulat aproximativ 90 de mii de lei din funcția de șef al Serviciului de E-transformare de la Ministerul Sănătății și de la alte două instituții, din salarii și prestări servicii. Pentru funcția de președinte al consiliului de examinare la Universitatea Tehnică din Moldova ar fi acumulat alte 6.793 de lei.  Tot atunci Roșioru a declarat un apartament cu suprafața de 107 metri pătrați, care valorează 668 de mii de lei. Roșioru mai indică și două credite, unul în valoare de 700 de mii de lei și altul de 8,900 de euro. Tot în 2012, funcționarul și-a procurat în leasing un Wolkswagen Passat B 6, care valorează 167 de mii de lei.

În  anul 2013, șeful pe E-transformare de la Ministerul Sănătății trece la venituri și un spațiu nelocuibil, care are o suprafață de peste 300 de metri pătrați  și care costă 1 milion 200 de mii de lei, asta chiar dacă în același an, venitul lui Alexandru Roșioru la minister a constituit nici mai mult nici mai puțin de 63,944 de lei. Ce-i drept, soția acestuia a primit o leafă mult mai consistentă – de 320 de mii de lei. Oricum venitul acumulat de cei doi este prea mic, în comparație cu suma achitată, luând în calcul și necesitățile de trai, plus achitarea mașinii în leasing și unul din cele două credite, care expiră, potrivit aceleiași declarații, tocmai în 2020.

„Nu este relevant pentru dumneavoastră”

Am încercat să aflăm de la Alexandru Roșioru de unde a acumulat suma de 1 milion de lei, pentru a face această achiziție și dacă și-a declarat toate veniturile. Evident deranjat de aceste întrebări, funcționarul a spus că a luat imobilul în rate, dar a refuzat să spună pentru câți ani și cât a achitat prima tranșă. Roșioru a refuzat să indice și destinația imobilului, precizând doar că „nu este pentru locuit”.

„Veniturile sunt acoperite de soția mea, tranzacția este în rate și o voi achita inclusiv anul următor. Nu este locuibil, are altă destinație”, a fost laconic acesta.

Funcționarul a refuzat să răspundă și la alte întrebări importante – cât a cheltuit pentru întreținerea și studiile copiilor, cum s-a descurcat cu un salariu de 5.300 de lei, având leasing și credit și nici măcar unde activează soția acestuia, deși trebuia să indice această informație în declarația sa de venit, așa cum prevede legea.

„Este o informație la care o să vă răspund tete-a-tete, dacă o să consider că pot să vă spun anume dumneavoastră. Soția lucrează ca director financiar la un consorțiu de companii, nu este relevant pentru dumneavoastră. O să corectez în declarația următoare”, a mai spus Alexandru Roșioru.

Legea obligă

Articolul 24 al Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public prevede că funcționarii publici sunt obligați să-și declare veniturile și proprietățile, precum și să respecte regimul juridic al conflictelor de interese.

În același timp, Legea privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății persoanelor cu funcții de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcție de răspundere (nr.1264) prevede că declarația trebuie să conțină toate bunurile imobile și mobile de toate tipurile, deținute în proprietate, conturi bancare, fonduri de investiții, certificate de împrumut, cota-parte în societăți comerciale, datorii, ipoteci, împrumuturi și credite.

 

 Articole relaționate:

Averile directorilor de spitale raionale – trăiesc din salarii de 10 de mii de lei, unii merg la serviciu pe jos, iar alții n-au nici chiar locuințe ( partea I )

Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Averea șefilor de la Sănătate, modestă pe hârtie. Octavian Grama are Dacia Logan, Svetlana Cotelea nu are locuință, iar Luminița Suveică se descurcă cu un salariu de 7 mii de lei