Sergiu Serbicean, proprietarul magazinului vestimentar „Cătălin Botezatu”

Persoanele cu HIV sunt marginalizate la noi în țară, ceea ce este nedrept. Cred că anume această nedreptate m-a făcut să mă implic în mai multe campanii de binefacere sau de informare cu privire la HIV/SIDA. Știți, există o zicală „omul informat este un om puternic”. Iată la noi în societate anume aceasta și este problema - lumea nu știe ce este HIV/SIDA, cum se transmite și că, de fapt, se poate de trăit cu acest virus, iar în consecință le este frică de persoanele seropozitive. Altfel spus, oamenii prost informați despre HIV sunt și acei cărora le este frică de persoanele seropozitive.

În realitate însă persoanele care trăiesc cu HIV sunt oameni la fel ca și nou restul, doar că au o problemă de sănătate. Această problemă de sănătate nu ne afectează pe noi, cu excepția unor situații – relații sexuale neprotejate, contactul reciproc prin sânge, utilizare acelorași seringi, etc. Dacă lumea ar cunoaște aceste lucruri cred că nu ar mai exista această teamă de a vorbi, de a da mâna cu oamenii care trăiesc cu HIV.

Virusul imunodeficienței umane nu este un parazit sau o bacterie care se transmite prin aer sau prin atingere, însă majoritatea moldovenilor anume așa și cred. Aceste opinii eronate trebuie de eliminat prin campanii masive de informare. Nu doar de Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA, dar mult mai des. Societatea are nevoie de informare, pentru a putea scăpa de frica de HIV/SIDA. Dacă nu fac singuri acest lucru, atunci este de datoria noastră, a celor care cunoaștem mai multe despre acest virus, să-i informăm.