Autor: Irina Papuc
Mese de operații, cămăși chirurgicale, paturi medicale, pamperși, medicamente și consumabile. Acestea sunt doar câteva din componentele donațiilor din partea organizațiilor internaționale de care au beneficiat spitalele din Moldova în primul trimestru al acestui an. Valoarea totală a acestora ajunge la zeci de mii de euro.
Spitalul raional Florești a primit la începutul acestui an ajutoare umanitare în valoare de aproape 64.000 de euro. Donatorul, care este o organizație de binefacere din Olanda, a oferit spitalului o ambulanță, aparataj pentru secția de Cardiologie, paturi pentru copii, instrumente chirurgicale, calculatoare, mese și lămpi pentru operație.
De asemenea, o fundație belgiană a donat Spitalului de Psihiatrie din Bălți saltele noi, cuverturi, pachete cu vată sterilă și pamperși pentru vârstnici. Spitalul de Urgență a beneficiat de paturi electrice, dulapuri, și un refrigerator, în valoare de peste 3.000 de euro, iar Centrul de sănătate de la Sculeni, Ungheni – de mănuși, măști chirurgicale, pansamente și cârje. La Spitalul raional din Râșcani urmau să ajungă în luna ianuarie opt paturi hidraulice, un monitor cardiac pentru copii, trei tonometre și peste 30 de termometre. Totodată, mai multor instituții medicale raionale urmau să le fie distribuite medicamente.
Directorul spitalului din Râșcani, Gheorghe Roșu, spune că echipamentele donate nu sunt noi, dar în schimb – funcționale și salvează instituția de la cheltuieli enorme. „Paturile sunt mult mai bune decât acele pe care le aveam noi, de pe vremea Uniunii Sovietice. Unul costă peste 1.000 de euro. Noi nu avem acești bani“, precizează directorul, care recunoaște că datorită donațiilor pacienții pot dormi comod, iar unele paturi sunt dotate și cu butoane electrice.
Donatorii sunt foarte precauți, fac o analiză amplă a necesităților și niciodată nu oferă mai mult decât strictul necesar, spune managerul instituției medicale de la Florești, Sergiu Sochircă. „Noi cerem mai mult, dar ei dau cât pot. Avem o colaborare fructuoasă cu organizațiile din Olanda, care deja de mai mulți ani vin în ajutorul nostru“, a precizat pentru Sănătate INFO Sergiu Sochircă.